La Colegiul „Mircea Eliade” continuă seria de manifestări dedicată Centenarului

În istorie, ca si în viata, nu veti afla nicicând si în nici un loc oameni puternici capabili de actiuni mari, care sa nu fie animati de o puternica constiinta nationala.”(Giovani Pascoli)

În Corpul C al Colegiului Național „Mircea Eliade”, s-a desfășurat activitatea „Oameni Mari pentru România Mare”. Au participat cu emoție și entuziasm, elevii din clasele a IV-a Step by step, a VII- a B și a VII-a. Acțiunea face parte din Proiectul eTwinninig România și teritoriile românești înstrăinate”, desfășurat în parteneriat cu școli din Republica Moldova și din România, în anul când sărbătorim Centenarul Marii Uniri și are ca obiective: aprofundarea cunoștințelor elevilor despre evenimentele și personalitățile istoriei naționale și locale și promovarea dragostei de neam și țară utilizând comunicarea și colaborarea.

Mai mulți factori au condus la înfăptuirea Marii Uniri: contextul internațional, angajamentul în război, promisiunile aliaților, însă cel mai deosebit a fost factorul uman. Sunt numeroși oameni valoroși, care și-au dedicat viața împlinirii idealului național, pe care îi întâlnim în fiecare provincie, în Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, dar și din vechiul Regat România: Regele Ferdinand I – Întregitorul, Regina Maria, Ion I.C Brătianu, Vasile Goldiș, Ștefan Ciceo Pop, Alexandru Vaida Voievod, Tache Ionescu, mareșalul Alexandru Averescu, Iancu Flondor, Iuliu Maniu, mitropolitul Miron Cristea, Octavian Goga, Vasile Lucaciu, episcopul Iuliu Hossu, Nicolae Titulescu, Ion Nistor, etc.

Au fost mulți și cei ce au activat prin capitalele europene, mulți patrioți anonimi care au crezut și au înfăptuit acest proiect național, care merită să fie trecuți în Cartea de Onoare a Centenarului. Elevii nu l-au uitat nici pe Eftimie Murgu, bănățeanul erou, care a luptat pentru libertate, împreună cu generația pașoptistă. Lecția de istorie altfel, învățată azi, de elevii școlii, coordonați de profesorii Fercea Ghiorghița, Perța Cristina, Zgârdea Mihaela și Mone Mariana, a fost dedicată personalităților care au contribuit la înfăptuirea statului național unitar român, în 1918. Elevii au vizionat documentare, au alcătuit postere, prezentări, au compus poezii, au elaborat proiecte, au muncit în echipă, au purtat discuții de grup, desfășurând o acțiune cu tematică patriotică interesantă și captivantă, prin care au cinstit generația Marii Uniri.

Slăvind ce-a fost, amintirea ni-e mai scumpă.” (William Shakespeare)

Profesor Fercea Ghiorghita

Comentarii

comentarii