Cultural

Lectura de siesta la ceas de sarbatoare – LEGILE SUCCESULUI ÎN VIAȚĂ

LEGILE SUCCESULUI ÎN VIAȚĂ

Brian Tracy este unul dintre cei mai renumiţi şi mai apreciaţi vorbitori americani, un scriitor prolific de cărţi de succes şi un consultant de seamă în domeniul dezvoltării personale şi profesionale. A ţinut peste 2.000 de discursuri şi seminare, vorbind în faţa a sute de mii de oameni în fiecare an, pe tot cuprinsul Statelor Unite, în Canada, Europa, Australia şi Asia. A lucrat cu firme mari și cu numeroşi clienţi de seamă. A scris 12 cărţi, între care: „Cele 21 de secrete ale succesului”, „Cele 100 de legi de nezdruncinat ale succesului în afaceri” şi best-seller-ul „Punctul central”. În ultima sa carte, „Victorie! Aplicarea principiilor strategiei militare pentru a atinge cel mai mare succes în viaţa personală şi în afaceri”, el reia o întrebare care i-a călăuzit viaţa timp de 25 de ani: „De ce unii au mai mult succes decât alţii?”.
Brian Tracy este o autoritate în domeniul dezvoltării potenţialului uman şi al eficienţei personale. Este dinamic şi amuzant, cu o capacitate minunată de a inspira publicul spre nivele superioare de realizare personală și profesională. Seminarele lui captivante despre conducere, vânzări, management şi eficienţă personală produc schimbări imediate şi dau rezultate pe termen lung.
Brian este doctor în economie şi preşedinte al Brian Tracy International, o companie de resurse umane cu sediul în San Diego, California, cu sucursale pe tot cuprinsul Americii şi în alte 31 de ţări. A fost directorul executiv al unei companii de dezvoltare cu 265 de milioane $ în active şi 75 de milioane $ în vânzări anuale. A făcut carieră de succes în domeniul vânzărilor, în marketing, investiţii, afaceri imobiliare şi consulting, activităţi de import, distribuţie şi management. A condus proiecte de consultanţă pentru companii cu capitaluri de miliarde de dolari, în vederea planificării strategice şi a dezvoltării organizaţionale.
Brian vorbeşte patru limbi și este un cititor avid de literatură din domeniul managementului, psihologiei, economiei, metafizicii şi istoriei. Discursurile lui aduc o perspectivă şi un stil unic. Are capacitatea remarcabilă de a capta şi menţine atenţia publicului, cu o combinaţie dinamică de povestiri, exemple, umor şi idei practice, care produc rezultate rapide. A creat peste 300 de programe de învăţare audio şi video, care acoperă întregul spectru de performanţă umană şi de firmă. Aceste programe sunt printre dintre cele mai eficiente instrumente de educaţie din lume. Este căsătorit, are patru copii şi locuieşte în San Diego. Se implică activ în treburile comunităţii şi este membru în consiliul de administraţie a două organizaţii non-profit. Site-ul unde pot fi găsite informaţii despre el este www.briantracy.com.
Vă redăm mai jos un fragment interesant și, credem noi, foarte util, din cartea sa, „Succesul în viață”, apărută în România la Editura For You, în 2004:

«Mintea este asemenea unei unităţi centrale de procesare dintr-o reţea extinsă de computere. Ea este accesată, influenţată şi programată de câţiva operatori sau surse. Toate datele introduse afectează şi influenţează celelalte date. Informaţiile noi – indiferent dacă sunt adevărate sau false – pot modifica imediat funcţionarea oricărei zone a minții. Mentalul nostru subconştient este unitatea centrală de procesare. Sarcina ce vă revine pentru atingerea unui obiectiv este să reprogramaţi această unitate, astfel încât ceea ce gândiţi, simţiţi și credeţi să devină echivalentul mental a ceea ce doriţi cu exactitate să trăiţi ca experienţă și de care să vă bucuraţi. Căile de acces către subconştient sunt atât interne, cât şi externe. Pe plan intern, sunteţi afectaţi de gânduri, de reprezentările mentale, de imaginaţie, ca şi de propriile sentimente. Pe plan extern, sunteţi influenţaţi de mediu, de tot ceea ce se înregistrează în mintea conştientă. Sunteţi afectaţi de ceea ce faceţi, spuneţi, auziţi, vedeţi, citiţi, vizionaţi, ascultaţi şi, mai ales, de oamenii cu care vă asociaţi și de conversaţiile la care participaţi. Toate acestea, combinate, creează persoana care sunteţi astăzi, precum și fiecare aspect al vieţii voastre.

Când vă trece un gând prin minte, acesta provoacă un alt gând, sau chiar un flux de gânduri care vă îndepărtează de gândul iniţial. Mintea, asemeni unui torent, vă poartă spre obiectivul propus sau, dimpotrivă, vă îndepărtează de el, în funcţie de controlul mental pe care-l exercitaţi. Gândurile sau imaginile declanşează apariţia unor emoţii. Sentimentele la rândul lor declanşează gânduri şi imagini ce duc la apariţia unor noi emoţii şi stări și aşa mai departe. Gândurile şi imaginile pe care le aveţi şi sentimentele pe care le trăiţi dau naştere cuvintelor şi acţiunilor corespunzătoare lor. Dacă vă gândiţi la obiectivele voastre, dacă deja le vedeţi ca şi realizate şi dacă gândul la ele vă determină să fiţi optimişti şi entuziasmaţi, atunci veţi vorbi pozitiv şi veţi acţiona eficient, pe parcursul întregii zile.
Ceea ce citiţi vă poate influenţa gândurile, imaginile, sentimentele, cuvintele şi acţiunile. Oamenii care vă înconjoară, conversaţiile pe care le purtaţi, vor influenţa modul în care vorbiţi, şi vă comportaţi. Muzica pe care o ascultaţi în timp ce conduceţi maşina, emisiunile pe care le vizionaţi la televizor, seminarele la care participaţi şi ceea ce faceţi în fiecare zi – toate acestea vor afecta persoana voastră în devenire. Pe lângă acești factori, experienţele pe care le-aţi trăit în trecut – bune sau rele – vor da culoare atitudinii și percepţiei faţă de tot ceea ce vi se întâmplă personal şi ce se află în jurul vostru. Mintea voastră este asemeni unei încăperi pline cu muzicieni; fiecare cântă la alt instrument, pe diferite tonalităţi și toţi încearcă să vă capteze atenţia. În mijlocul acestui haos e oare de mirare că cei mai mulţi simt că nu-şi pot controla vieţile? E de mirare că cei mai mulţi oameni simt că ar putea să facă mult mai mult decât fac, dar se simt neputincioşi când e vorba să facă o schimbare? Această situaţie este marea provocare şi marea şansă a vieţii voastre. Principala sarcină pe care o aveţi de îndeplinit pentru a putea prelua controlul asupra vieţii şi viitorului vostru este de a deveni dirijorul propriei voastre orchestre. Trebuie să cântaţi muzică bună şi să faceţi din viaţă un spectacol grandios.

Să înţelegem legile

Există două tipuri de legi în univers: făcute de om şi naturale. Le puteţi încălca pe cele făcute de om, cum ar fi legea traficului rutier, şi veți fi prinşi sau nu. Dar dacă nu respectaţi legile naturale, veţi fi prinşi de fiecare dată fără excepţie.
Legile naturale se împart în două categorii: fizice şi mentale. Acţiunea legilor fizice, cum ar fi cele care guvernează electricitatea şi mecanica lucrurilor, poate fi dovedită prin experimente și prin practică. Legile mentale însă pot fi dovedite numai prin experienţă, intuiţie şi văzându-le cum acţionează în propria noastră viaţă. Unele legi mentale au fost scrise în antichitate, cu 4000 de ani în urmă. Ele erau predate în aşa-numitele „şcoli ale misterelor”. Cei care se înscriau la aceste şcoli se pregăteau perioade lungi de timp, în decursul cărora le accesau. Pe atunci, legile și principiile mentale nu erau menite a fi împărtăşite marelui public. Conducătorii acestor şcoli antice simţeau că omul obişnuit nu le-ar înţelege şi le-ar folosi în mod greşit. Probabil că la vremea aceea aveau dreptate.
Astăzi, se scrie şi se discută deschis despre aceste legi, deşi doar o mică parte a populaţiei are cunoştinţă de ele. Studiind vieţile şi povestirile persoanelor de succes, am constatat că aproape fiecare a folosit aceste legi, conştient sau nu şi, în consecinţă, a realizat în 2-3 ani mai mult decât reuşeşte o persoană obişnuită într-o viaţă întreagă. De fapt, succesul real şi de durată vine din actul de a vă organiza viaţa în armonie cu aceste principii generale.
Legile mentale sunt asemenea legilor fizice – acţionează tot timpul. Legea gravitației, de pildă, e aceeaşi în toate colţurile lumii. Dacă vă aruncaţi de pe o clădire cu 10 etaje, veţi cădea pe asfalt cu aceeaşi forţă, fie că vă aflaţi la New York sau la Tokyo. Legea este neutră. Ea acţionează peste tot, indiferent dacă o cunoaşteţi şi dacă vă convine în acel moment, sau nu. Legile mentale acţionează şi ele tot timpul, deşi efectele lor fizice nu pot fi văzute atât de uşor. Când viaţa voastră merge bine, înseamnă că gândurile şi activităţile voastre se află în deplină armonie cu aceste legi mentale invizibile. Când aveţi probleme, e aproape sigur că aţi încălcat una sau multe dintre aceste legi. Întrucât ele sunt esenţiale pentru fericirea voastră, e important să vă familiarizaţi cu ele şi să le integraţi în tot ceea ce faceţi.

Legea controlului

Legea controlului afirmă că vă simţiţi bine în măsura în care simţiţi că aveţi control asupra propriei vieţi, şi că sunteţi nemulţumiţi de voi înşivă în măsura în care simţiţi că nu vă puteţi controla viaţa, sau că sunteţi controlaţi de o forţă, persoană sau influenţă externă. Această lege este bine cunoscută în psihologie. Ea se numeşte teoria „centrului de control”. Se știe că stresul, anxietatea, tensiunea şi afecţiunile psihosomatice survin la persoanele care simt că nu deţin controlul asupra unei părţi importante din viaţa lor. De pildă, dacă simţiţi că viaţa vă este controlată de datorii, de şefi, de o sănătate precară, de o relaţie inadecvată ori de comportamentul altora, veţi suferi de stres. Acesta se va manifesta prin stări de iritare, furie şi resentimente. Dacă nu-l trataţi, stresul va evolua spre insomnie, depresie sau diferite boli. Controlul asupra vieţii voastre începe cu gândurile – singurul domeniu asupra căruia aveţi control deplin. Modul în care gândiţi despre o situaţie vă determină comportamentul.
Stăpânirea de sine începe să se manifeste în momentul în care preluaţi controlul asupra propriilor gânduri. Nicio persoană sau situaţie nu vă pot face să simţiţi ceva dacă nu vreți. Puteţi să vă controlaţi modul în care gândiţi. Aşa cum a spus Eleanor Roosevelt: „Nimeni nu vă poate face să vă simţiţi inferiori fără consimţământul vostru”. Există două moduri prin care puteţi controla o situaţie ce determină apariţia stresului sau a nefericirii. Primul: puteţi acţiona, făcând ceva pentru a aduce o schimbare. Al doilea: puteţi să vă retrageţi, pur şi simplu. Deseori, vă regăsiţi controlul după ce vă eliberaţi de o persoană sau de o situaţie. Cel mai bun lucru pe care-l puteţi face, atunci când simţiţi că nu deţineţi controlul este să vă retrageţi. Dacă aţi rupt vreodată o relaţie nefericită sau aţi renunţat la o slujbă neplăcută, vă amintiţi, desigur, ce bine v-aţi simţit. Luând hotărârea, v-aţi recăpătat controlul.
Legea controlului însoţeşte senzaţia de a fi stăpân pe situaţie și-i dă unei persoane un avantaj net faţă de o persoană nehotărâtă. Gândiţi-vă la situaţiile la care ar fi mai bine să renunţaţi. Totul este să obţineţi și să menţineţi controlul asupra vieţii voastre. Această senzaţie devine baza pentru a vă construi fericirea și succesul în viitor. Asiguraţi-vă că e solidă ca o stâncă.

Legea cauzei și efectului

Legea cauzei și efectului afirmă că pentru fiecare efect din viaţa voastră există o cauză, fie că o cunoaştem sau nu. Nimic nu este întâmplător. Trăim într-un univers al ordinii, guvernat sever de legi, şi înţelegerea acestui fapt primează în faţa celorlalte legi sau principii. Legea cauzei și efectului afirmă că există cauze ale succesului şi cauze ale eşecului. Există cauze pentru sănătate şi pentru boală. Există cauze pentru fericire şi nefericire. Dacă există un efect în viaţa voastră care vreţi să se repete, trebuie să mergeţi înapoi la cauză şi să o repetaţi. Dacă există un efect pe care nu-l doriţi, trebuie doar să identificaţi cauza şi să o îndepărtaţi. Această lege este atât de simplă, încât îi descumpăneşte pe mulţi. Ei continuă să facă lucruri care le produc nefericire și frustrare şi consideră că de vină pentru problemele lor sunt alţii sau societatea. Nebunia a fost definită astfel: „Să faci mereu acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite”. Într-o oarecare măsură, toţi facem la fel. Un proverb scoţian spune: „Mai bine aprinzi o lumânare decât să blestemi întunericul”. E mai bine să analizăm atent cauzele problemelor noastre, decât să ne supărăm din pricina lor.
În Biblie se spune: „Ceea ce un om seamănă, aceea culege”. Această versiune a Legii cauzei şi efectului este numită Legea semănatului și culesului. Ea spune că ceea ce culegeţi astăzi sunt roadele a ceea ce aţi semănat în trecut. Dacă vreţi ca în viitor să aveţi o altă recoltă în orice domeniu al vieţii voastre, trebuie să plantaţi alte seminţe astăzi; bineînţeles că e vorba de seminţele mentale. Gândurile sunt cauze, iar stările sunt efecte. Tot ceea ce trăiţi a început cu un gând de un anume fel – al vostru, sau al altcuiva. Tot ceea ce sunteţi sau veţi fi vreodată, este rezultatul modului în care gândiţi. Dacă vă schimbaţi calitatea gândurilor, vă schimbaţi și calitatea vieţii. Schimbările produse în interiorul vostru vor atrage schimbări în exterior. Veţi culege ce aţi semănat. Frumuseţea acestei legi imuabile constă în faptul că, acceptând-o, preluaţi controlul deplin asupra gândirii, sentimentelor și rezultatelor obţinute.
Aplicând Legea cauzei şi a efectului, vă armonizaţi cu Legea controlului. Vă veţi simţi imediat mai bine şi mai mulţumiţi. Fiecare aspect al succesului sau eşecului în afaceri poate fi explicat prin această lege fundamentală. Dacă semănaţi cauze corecte, veţi culege efectele dorite. Dacă oferiţi produse sau servicii de calitate, pe care clienţii le doresc, de care au nevoie și pe care sunt dispuşi să le plătească şi apoi le veţi promova cum se cuvine, veţi avea succes în vânzarea lor. Dacă nu procedaţi astfel, nu veţi reuşi. Dacă faceţi un lucru de calitate şi obţineţi rezultatele de care firma la care lucraţi are nevoie pentru a se dezvolta şi prospera, veţi avea succes şi veţi fi fericiţi în carieră. Dacă îi trataţi bine pe alţii, veţi fi tratat la fel de către aceştia. Întotdeauna veţi primi de la viaţă ceea ce aţi pus în ea, şi voi sunteţi cei care controlaţi ce puneţi în ea.

Legea credinţei

Legea credinţei spune că tot ceea ce credeţi din tot sufletul devine realitate. Cu cât credeţi mai mult că ceva este real, cu atât e mai posibil să devină realitate. Credinţele voastre vă construiesc un fel de tunel. Ele vă determină să ignoraţi informaţiile care nu corespund cu ceea ce credeţi.
William James de la Harvard a spus: „Credinţa creează realitatea”, iar în Biblie se spune: „După credinţa voastră vi se va da vouă”. Dacă credeţi cu adevărat că sunteţi sortiţi să aveţi succes în viaţă, veţi continua să vă croiţi drumul spre atingerea scopurilor stabilite. Nimic nu vă va opri. Pe de altă parte, dacă credeţi că succesul este o chestiune de noroc sau de hazard, vă veţi descuraja repede, ori de câte ori lucrurile nu merg în favoarea voastră. Convingerile voastre vă pregătesc fie pentru succes, fie pentru eşec.
În general, oamenii adoptă unul dintre cele două moduri de a privi lumea. Primul este ceea ce se numeşte o viziune „binevoitoare” asupra lumii. Dacă veți avea o astfel de viziune, veți considera că lumea este un loc bun pentru a trăi. Veţi avea tendinţa de a vedea partea bună a oamenilor şi a situaţiilor şi de a crede că există multe şanse în jurul vostru, de care puteţi profita. Cea de-a doua viziune asupra lumii este cea „răuvoitoare”. O persoană cu o viziune negativă asupra lumii va avea o atitudine pesimistă faţă de ea însăşi şi faţă de viaţă, în general. Ea va considera că „nu poţi să te lupţi cu morile de vânt”, sau „bogatul tot bogat rămâne, iar săracul tot sărac” şi că, indiferent cât de mult va munci, nu va obţine mare lucru. Când lucrurile merg rău pentru ei (ceea ce de obicei se și întâmplă), acest tip de persoane dau vina pe ghinion și se simt victime. Inutil să spun că oamenii cu o viziune optimistă văd lumea ca pe un loc bun și luminos. Ei au o atitudine mentală care le permite să reacţioneze constructiv la inevitabilele suişuri şi coborâşuri ale vieţii de zi cu zi. O parte esenţială a călătoriei spre succes este menţinerea acestei viziuni binevoitoare asupra lumii.
Blocajele mentale pe care va trebui să le depăşiţi sunt cele provocate de convingerile proprii, care vă limitează. Adesea, ele vă determină să vedeţi lucruri care, de fapt, nu sunt adevărate. S-ar putea să credeţi că abilitatea voastră de a învăţa şi memora sunt limitate. Probabil nu vă simţiţi foarte pricepuţi în ceea ce priveşte banii. Unii oameni simt că nu pot pierde în greutate, că nu pot renunţa la fumat sau că nu pot fi atrăgători pentru persoanele de sex opus. Dacă credeţi cu tărie în ceva, aceasta va deveni realitate pentru voi. Nu vă grăbiţi să vă subevaluaţi. Majoritatea convingerilor voastre auto-limitative nu sunt adevărate. Ele se bazează pe informaţiile negative pe care le-aţi asimilat şi le-aţi acceptat ca fiind adevărate. Odată ce aţi acceptat-o ca adevărată, convingerea devine realitate pentru voi. După cum spunea Henry Ford: „Dacă crezi că poţi face un lucru, sau dacă crezi că nu poţi, ai dreptate în ambele cazuri”.

Legea aşteptărilor

Această lege afirmă că tot ceea ce aşteptaţi cu încredere devine propria voastră profeţie de autoîmplinire. Cu alte cuvinte, ceea ce primiţi de la viaţă nu e neapărat ceea ce vreți, ci ceea ce aşteptaţi. Aşteptările voastre exercită o influenţă puternică, invizibilă, care-i determină pe oameni să acţioneze şi care fac ca situaţiile să se desfăşoare exact în modul în care aţi anticipat. Într-un fel, acţionaţi ca un prezicător în propria voastră viaţă, prin modul în care vorbiţi despre ceea ce credeţi că se va întâmpla. Oamenii de succes au încredere, au aşteptări optimiste. Ei se aşteaptă sa aibă succes și să placă celorlalţi. Se aşteaptă să fie fericiţi şi rareori sunt dezamăgiţi. Persoanele care nu au succes au aşteptări negative, de cinism şi pesimism, care fac ca situaţiile să se desfăşoare exact aşa cum se aşteaptă ei.
Mulţi părinţi care au participat la seminariile noastre au schimbat viaţa şcolară a copiilor lor, cerându-le profesorilor acestora să-i trateze pe copii ca şi cum ar fi deosebit de inteligenţi. Ei au constatat că, în majoritatea cazurilor, profesorii au fost dispuşi să adopte această idee. Părinţii au procedat în acelaşi mod şi acasă. Rezultatele au fost uimitoare. Copiii care aveau note de 7 şi 8 au obţinut 9 şi 10, în mai puţin de 2 luni. Copiii care erau nemotivaţi şi plictisiţi de şcoală, deoarece nu aveau rezultate prea bune, au devenit entuziaşti şi încântaţi să înveţe, influențați fiind de părinţi şi profesori, care s-au aşteptat cu optimism şi o gândire pozitivă ca rezultatele lor să fie bune.
Există patru tipuri de aşteptări care au impact asupra vieţilor noastre. Primul constă în aşteptările părinţilor. Toţi suntem programaţi subconştient să ne ridicăm sau să coborâm la nivelul speranţelor pe care părinţii și le-au făcut în legătură cu noi. Nevoia de aprobare din partea părinţilor continuă, chiar și după ce aceştia nu mai sunt cu noi.
A doua sursă de aşteptări care ne afectează comportamentul constă în aşteptările şefului nostru, în privința rezultatele de la serviciu. Oamenii ai căror şefi au aşteptări pozitive, sunt întotdeauna mai veseli şi au rezultate mai bune decât cei ai căror şefi gândesc negativ sau critic. E puţin probabil că veţi fi vreodată fericiţi, sau că veţi avea succes muncind pentru oamenii cu o atitudine şi un comportament negativ.
A treia sursă sunt aşteptările pe care le avem de la copiii noştri, de la soţ sau soţie și angajaţii sau partenerii noștri de afaceri. Aveţi un impact enorm asupra personalităţii, comportamentului şi performanţelor celor care aşteaptă de la voi îndrumare sau reacţii la acţiunile lor. Cu cât sunteţi mai importanţi în viaţa cuiva, cu atât aşteptările voastre le vor afecta mai puternic randamentul. Cel mai eficient şi previzibil comportament motivaţional pe care-l puteţi avea este să vă aşteptaţi întotdeauna la ce e mai bun din partea celorlalţi. În felul acesta, oamenii vor încerca să nu vă dezamăgească. Eu le spun întotdeauna copiilor mei: „Sunteţi cei mai buni; eşti cea mai bună fată/cel mai bun băiat din lume”. Le spun că-i iubesc, că sunt niște copii minunaţi și că am convingerea că vor face lucruri extraordinare în viaţă. Are acest lucru un impact asupra personalităţii lor? Da, şi încă unul foarte mare. Încercaţi şi voi, şi veţi vedea.
A patra sursă o constituie aşteptările pe care le aveţi de la voi înşivă. Un lucru minunat legat de aşteptări este că puteţi să vi le creaţi singuri. Cu încredere, vă puteţi crea propriul mod de a aborda lumea, acţionând cel mai bine cu putinţă, în orice situaţie. Aşteptările pe care le aveţi de la voi înşivă sunt îndeajuns de puternice pentru a depăşi orice aşteptare negativă pe care o altă persoană ar putea-o avea de la voi. Puteţi crea în jurul vostru un câmp de energie mentală pozitivă, câştigând ceva din fiecare situaţie.

Multimilionarul W. Clement Stone e faimos pentru că e un „paranoic invers”: el crede că Universul conspiră să-i facă bine. Un „paranoic invers” consideră fiecare situaţie ca fiind trimisă din cer, fie pentru a-i aduce un oarecare beneficiu, fie pentru a-l învăţa câte ceva care l-ar ajuta să aibă succes. Această formă de paranoia este baza unei atitudini mentale pozitive, calitatea oricărei persoane de succes.

Legea atracţiei

S-au scris multe cărţi despre această lege şi mulţi o consideră esenţială pentru înţelegerea condiţiei umane. Legea atracţiei afirmă că noi suntem un magnet viu. Invariabil, atragem în viaţa noastră persoane şi situaţii ce corespund gândurilor noastre predominante. Cine se aseamănă, se adună. Tot ceea ce aţi atras în viaţa voastră s-a datorat persoanei care sunteţi şi în special gândirii voastre. Prietenii, familia, relaţiile, serviciul, problemele şi posibilităţile voastre au fost atrase spre voi datorită modului vostru obişnuit de a gândi. În muzică, acesta se numeşte principiul rezonanţei prin simpatie. Dacă aveţi două piane într-o încăpere mare şi apăsaţi clapa notei do a primului pian, iar apoi traversaţi încăperea spre celălalt pian, veţi constata că nota do a celui de-al doilea pian vibrează cu aceeaşi frecvenţă ca şi nota do a primului pian. Conform aceluiaşi principiu, veţi avea tendinţa să întâlniţi şi să aveţi legături cu oameni şi situaţii care se află în armonie cu propriile voastre gânduri şi emoţii dominante.
Pe măsură ce treceţi în revistă fiecare aspect al vieţii, pozitiv sau negativ, veţi vedea că lumea voastră este produsul vostru. Cu cât adăugaţi mai multă emoţie unui gând, cu atât mai mare va fi frecvenţa vibraţiei acestuia și cu atât mai rapid veţi atrage oameni şi situaţii în armonie cu acel gând. Vedeţi această lege acţionând peste tot în jurul vostru. Vă gândiţi la un prieten şi exact atunci sună telefonul și e chiar prietenul la care v-aţi gândit. Vă hotărâţi să faceţi ceva şi imediat vă vin ideile și ajutorul. Sunteţi asemenea unui magnet care atrage pilitura de fier.
Asemeni altor legi mentale, Legea atracţiei este neutră. Ea vă poate ajuta, sau vă poate face rău. De fapt, această lege poate fi considerată o variantă a Legii cauzei şi efectului, sau a semănatului şi recoltatului. Un filozof spunea: Cultivi un gând și culegi un fapt; cultivi un fapt şi culegi un obicei; cultivi un obicei şi culegi un caracter; cultivi un caracter şi culegi un destin.

Legea concordanței

Legea concordanţei este una dintre cele mai importante şi, în multe privinţe, ea explică în mod concis multe alte legi. Ea spune: „Cum e în interior, aşa şi în exterior”. Această lege afirmă că lumea noastră exterioară este o reflecţie a lumii noastre interioare și că poţi spune ce se întâmplă în interior privind la ce se întâmplă în jurul tău. În Biblie, acest principiu este definit astfel: „Pomul după roade se cunoaşte”. Tot ce este în viaţa voastră se manifestă din interior spre exterior. Lumea manifestată în exterior corespunde cu lumea interioară a gândurilor şi emoţiilor noastre. Lumea exterioară a sănătăţii va corespunde atitudinilor mentale interioare. Lumea exterioară a realizării financiare va corespunde lumii interioare a gândirii personale. Modul în care oamenii reacţionează la ceea ce faceţi şi spuneţi reflectă atitudinea şi comportamentul pe care-l aveţi faţă de aceştia. Maşina pe care o conduceţi şi felul în care o păstraţi corespunde stării voastre de spirit la un anumit moment. Când sunteţi încrezători şi simţiţi că deţineţi controlul asupra vieţii voastre, atunci casa, maşina şi locul vostru de muncă vor fi mai eficiente. Când vă simţiţi copleşiţi de muncă, frustraţi şi nefericiţi, maşina, casa, locul de muncă, chiar și hainele voastre reflectă această stare de dezordine şi confuzie. Trebuie să deveniţi o persoană diferită în interior, înainte de a obţine rezultate diferite în exterior. Mulţi oameni vor să modifice anumite aspecte din viaţa lor încercând să-i schimbe pe ceilalți. Nu le place ceea ce văd că se reflectă în oglinda vieţii lor, aşa că-şi irosesc energia lustruind oglinda, în loc să meargă la sursa reflecţiei. Singurul mod prin care puteţi schimba pentru totdeauna lucrurile din exterior este să le schimbaţi pe cele din interior.

Legea echivalenţei mentale

Legea echivalenței mentale mai este numită şi Legea minții şi ar putea fi considerată ca o re-enunţare a legilor anterioare. În esenţă, ea spune că gândurile se materializează. Gândurile, viu imaginate şi repetate, devin realitatea voastră. Aproape tot ceea ce aveţi în viaţă a fost creat de propria voastră gândire, fie bună, fie rea. Cu alte cuvinte, gândurile sunt lucruri și capătă o viaţă a lor. Mai întâi le aveţi voi pe ele şi apoi vă stăpânesc ele pe voi. Dacă acţionaţi într-o manieră compatibilă cu modul în care gândiţi, în cele din urmă deveniţi ceea ce gândiţi. Iar dacă vă schimbaţi gândirea, vă schimbaţi viaţa. Tot ceea ce vi se întâmplă în viaţă are loc mai întâi sub forma gândului. De aceea, modul de a gândi este o calitate esenţială a persoanelor de succes. A deveni un „gânditor” priceput, înseamnă a-ți folosi puterea mentală astfel încât aceasta să acţioneze întotdeauna în avantajul tău. Când începeţi să gândiţi pozitiv, încrezători, preluaţi controlul asupra principalelor aspecte ale vieții voastre. Cultivaţi cauze pozitive şi veți recolta efecte pozitive. Începeţi să credeți intens în voi înşivă şi în posibilităţile voastre și veți avea mai multe rezultate bune. Atrageţi oameni şi situaţii pozitive şi în curând, lumea exterioară, cea a rezultatelor, va începe să corespundă lumii voastre interioare, de gândire constructivă. Această transformare începe cu gândurile. Schimbaţi-vă gândirea şi, cu siguranţă, şi viaţa voastră se va schimba. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să creaţi echivalentul mental a ceea ce doriţi să trăiţi în realitate. Toate celelalte vin de la sine.»

Sursa: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2015/12/legile-succesului-in-viata.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+FrumoasaVerde+(Frumoasa+verde)

Comentarii

comentarii