Livezile din Ticvaniul Mare în pline lucrări de primăvară – Munca in livada Nicoletei nu se oprește niciodată VIDEO

Aplicarea tratamentelor de primăvară în pomicultură a fost data peste cap de vremea capricioasă din acest an. Efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ asigură o producție mare si fiindcă folosește doar zeama bordeleză cu ulei horticol, infectarea viitoarelor fructe cu chimicale este exclusă.

Din cauza temperaturilor foarte  mari din acest sezon rece, livezile au dat în floare prea repede. Practic, nu este timp şi pentru tăieri şi pentru tratamente. Acestea se fac doar când afară sunt peste 10 grade, dar pomii nu au voie să fie înfloriţi.

,,Practic, anul acesta, pomii fructiferi dau din boboc direct în floare în decurs de câteva o zi. Asta împiedica tratamentul cu ulei mineral şi zeama bordeleză. Este cel mai eficient tratament şi cel mai ,,eco,, fiindcă substanţele nu trec în fruct aşa cum se întâmplă la alte tratamente.

În afara acestui fapt, mulţi dăunători nu au murit de la ger. Asta înseamnă alte tratamente, alte costuri. În plus, bruma de săptămâna trecută a dat multe de furcă pomicultorilor” spune Nicoleta Șmac Vuc, o tânără ingineră specialistă în pomicultură și proprietara livezii. .

Inginerul horticol Nicoleta Vuc – are peste 1200 de pomi fructiferi în livada sa de pe dealurile Ticvaniului Mare și din cauza vremii capricioase nu a apucat să facă tăierile și tratamentele de iarnă și primăvară. Chiar dacă iarna nu a fost grea, aceasta a fost deosebit de capricioasă cu diferențe mari de la o zi la alta sau de la noapte la zi.

În plus bruma de la sfârșitul lui martie a făcut-o să se mute practic în livadă unde în fiecare noapte a făcut focuri de paie și a generat perdele de fum pentru a salva caișii care sunt primii pomi fructiferi care înfloresc.

Aproape toate lucrările le face singură cu ajutorul unui tractor. Face tăieri, stropiri și recoltează tot singură. Nicoleta nu se plânge, este mulțumită și este conștientă că în agricultură sunt ani când abia îți scoți investiția. Fiindcă nu folosește substanțe chimice decât acolo unde este strict necesar, fructele ei sunt căutate și apreciate în toată parte de vest a țării. Producția și-o vinde aproape în totalitate din livadă pe comandă prealabilă.

Nicoleta Vuc este absolventă a Facultății de Horticultură – Pomicultură din Timișoara și a înființat livada printr-un program european care se adresa tinerilor fermieri.

Comentarii

comentarii