Luna florilor – Sărbătoarea Europei – elevii de la Eliade simt româneşte

Amalia reportaj (9)Cu ocazia evenimentelor care au marcat soarta României, sărbătorite astăzi (Ziua Independenţei, Victoria împotriva fascismului şi intrarea României în Uniunea Europeana), elevii din ciclul gimnazial ai Colegiului Naţional ,,Mircea Eliade” corpul C au desfăşurat o activitate în acest sens la Muzeul Banatului Montan.
Spectacolul a debutat cu un recital de poezii şi cântece patriotice. A urmat un concurs pe teme de istorie, o prezentare power-point despre Nicolae Titulescu şi un eseu care a scos în relief faptele petrecute în acele vremuri.
Când a apărut omul pe pamânt i s-a acordat dreptul la libertate.A fost liber să pună stăpânire pe toate vietățile pământului și ale aerului. Urma să le folosească pentru îndeplinirea nevoilor sale .
Cu timpul , omul a abuzat de această libertate. Atâta stăpânire a pus pe vietățile pământului . că e pe cale de a le epuiza , întorcându-și propria libertate împotriva lui.
N-a durat mult , că omul a vrut să pună stăpânire pe om.Un om s-a crezut mai ,,om,, decât altul și l-a înrobit. Apoi acei oameni mai ,,oameni,, decât alții, s-au constituit în ,,neamuri,rase nații,,(A.Păunescu) și s-au considerat mai neamuri ,rase, decât alții…și le-au răpit libertatea.
Printre acele nații înrobite se afla și una care se zice că trăiește pe un teren supranumit ,,grădina Maicii Domnului,,.Acestor oameni li se spune ,,români,,.
…Și aveau românii un suflet bun și primitor, că pe toți care au venit la ei să ceară ,,pământ și apă,, i-au primit cu ,,pâine și sare,,.Ei n-au dorit decât să-și apere ,,sărăcia și nevoile și neamul,,(M.Eminescu).
Din când în când,acest neam de oameni buni și blânzi și-a amintit că libertatea este mai presus de iubire,chiar mai presus de orice sentiment uman.Atunci s-au gândit la o formă a libertății,numită INDEPENDENȚĂ.
Când le-a încolțit acest gând,n-au mai privit înapoi.Au lăsat și vatră și soție și copii și părinți și au pornit la luptă cu arma în mână și nu s-au reîntors de acolo decât victorioși.
Așa s-a întâmplat și pe 9 mai 1877 , când i-au spus Imperiului Otoman ,,Gata!,,.Atunci au plecat românii la Plevna,la Grivița la Smârdan…și i-au alungat pe cei ce au hărțuit sute de ani creștinătatea.Acești oameni buni și blânzi , care și-au lăsat decapitați domnitorii,care au stat ca un zid la poalele Carpaților întru apărarea creștinității Apusului,au știut să mânuiasca arma,au știut să îndure groază,au știut să pună mâna pe drapelul românesc și să se întoarcă acasă glorioși.
Tot acei români buni au mai spus ,,Pe aici nu se trece!,, în Primul Război Mondial, când cotropitorii au fost puși pe fugă la Mărăști și la Oituz.Când n-au mai avut muniție,s-au bătut cu patul puștii și n-au dat înapoi.Eroismul de atunci al românilor se regasește în versurile următoarei poezii culeasă de o bătrână care a trăit în acele vremuri:
,,Pe cămpul plin de sânge
De lângă Mărășești
Îngenunchează plânge
O zăna din povești.
E blândă doamna țării,
Cu sufletu-nnorat,
În liniștea-nserării,
Suspină ne-ncetat.
O,moarte nemiloasă
Și fără crezământ,
Din oastea mea frumoasă
Voinicii unde-mi sunt?
Voiau pe nemți să-i scoată
Din cuibul cotropit,
O,moarte nemiloasă,
De ce mi i-ai răpit?
Și flacăra nădejdii
Din ochi i s-a desprins
Și-n ceruri mii de stele
Deodată s-au aprins.,,
,,Nădejdea i s-a împlinit Doamnei țării și românii s-au ridicat între cele două războaie,că au devenit fala Europei și capitala lor a fost poreclită ,,micul Paris,,.
Dar iată că,un nou război și-a aruncat aripa morții asupra României.Și de data asta au vărsat sânge pentru independență.Nu numai libertatea lor a fost câștigată cu sânge , ci și a altor popoare din Europa.Până în Tatra au ajuns, până acolo și-au împrăștiat oasele și au îngrășat pământul cu oase de oameni buni și blânzi și iubitori de libertate.
În mai,1945 au spus pentru ultima oară că vor libertate și și-au proclamat independența.
În bunătatea și dorința lor de libertate ,în dorința de deschidere și de a dansa hora păcii și a bunăstării împreună cu alte popoare,românii au intrat și în Uniunea Europeană,casa lor cea mare și primitoare. UE a fost creată în perioada care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. În prima etapă, s-a pus accent pe consolidarea cooperării economice: ţările implicate în schimburi comerciale devin interdependente din punct de vedere economic şi astfel se evită riscul izbucnirii unui nou conflict.
Iată de ce ,,luna florilor,,este luna în care românii își emană parfumul sufletului lor din drag de primăvară ,din dor de viață și din iubire de libertate.

Reporter: Amalia Danciu

Comentarii

comentarii

One thought on “Luna florilor – Sărbătoarea Europei – elevii de la Eliade simt româneşte

  1. Avandin vedere cat de mult doreste UE binele acestui popor, bunastarea si dezvoltarea noastra, precum si aprecierea lor fata de romani, am fost propusi si acceptati in UE

Comments are closed.