Mâncare de varză dulce acrișoară cu afumături și colăcei deasupra VIDEO

Este o rețetă deosebit de gustoasă și mai ales, sățioasă. O știu de la bunica mea din Satchinez de lângă Timișoara. Ingredientele sunt puține iar rezultatul este deosebit. Eu am folosit varză murată și varză dulce în cantități egale. Am tăiat varza , dar nu prea mărunt. Am luat de la Mona Lisa câte 200 g de mai multe feluri de mezeluri: șuncă afumată, slănină, ceafă, kaiser, costiță, șunculiță și coaste afumate.

Le-am tăiat pe toate în bucăți mărișoare ca să nu se desfacă de tot la fiert. Am curățat 3 cepe și le-am tăia solzișori. Am mai pregătit condimente: boia dulce, ardei iute proaspăt, piper, vegeta de casă, foi de dafin și semințe de mărar. Am dizolvat vreo 4 linguri de pastă de roșii în 700 ml apă și am scos untura din cămară.

Într-o tavă sau crațiță mare cu pereți înalți și unsă cu untură am pus un strat de varză acră, apoi unul de varză dulce, am condimentat și am pus mezelurile. Apoi am pus din nou varză acră, varză duce, condimente. Deasupra am pus untură și bulionul obținut din pasta de roșii, am acoperit cu staniol și am băgat în cuptorul încins la 170 de grade.

Între timp, din făină, apă, drojdie, sare și puțin ulei am făcut un aluat de pâine. După ce a dospit, l-am împărțit în bucăți mici din care am făcut suluri și mai apoi colăcei. I-am lăsat la crescut.

Când varza s-a gătit mai bine de 90%, am scos tava din cuptor și cu ajutorul a două linguri de lemn am amestecat-o bine. Am nivelat-o și am pus colăceii deasupra și am băgat tava la cuptor până ce s-au copt colăceii – s-au rumenit frumos.

Am servit cu un pahar de răchie înainte și ardei iute. Se poate pune și smântână. La final merge o bere. Asta a fost rețeta mea pentru această săptămână. Spor la treabă.

Comentarii

comentarii