Mândri că suntem români – “Cântăm să audă tot natu’, cât de frumos îi Banatu’ Ansamblul Barzava la 8 ani VIDEO

Sala Cinematografului Dacia a fost arhiplină și a devenit neîncăpătoare aseară pentru sutele de reșițeni care au venit la spectacolul devenit deja tradițional, spectacol organizat și oferit de Primăria Municipiului Reșița, în preajma sărbătorilor de iarnă. Așa cum se întâmplă de ceva ani încoace, la Reșița, Spiritul sărbătorilor de iarnă a fost adus de către interpreți de muzică populară din Banat și de către membrii Ansamblului Bârzava al Primăriei Reșița. De această dată, a fost dublă sărbătoare fiindcă inimoșii membrii ai Ansamblului, au vrut să aducă în atenția spectatorilor, să le reamintească de fapt, că au trecut doar vreo 10 zile de la marele 1 Decembrie. Așa că, toți au trecut la treabă și au conceput și un motto al unui mega spectacol folcloric: “Cântăm să audă tot natu’, cât de frumos îi Banatu’

Ansamblul de cântece şi dansuri „Bârzava”, a invitat interpreţi dragi ai cântecului bănățean, dansatorii au repetat zi de zi, sală a fost aranjată așa cum se cere la un asemenea eveniment pentru a se bucura împreună cu spectatorii care au umplut la refuz Sala Dacia din Reşiţa.

Programul a început cu o suită de dansuri, după care rând pe rând, împletind jocul cu cântecul, pe scenă au urcat Camelia Bojin Ceocu, Ghiţă Călţun Brancu, Cătălin Ţîru, Dumitru Teleagă, Stana Stepanescu, Liliana Laichici, Petrică Miulescu Irimică, Andreea Voica, Mihai Ceocu, Dani Iova, Dan Galea şi mai tinerii instrumentişti, de numai 14 ani, Alex Ceocu şi Raul Jorz. Conducerea muzicală a fost asigurată de tânărul Adrian Berko, iar suitele de dansuri care au ridicat sala în picioare, au fost pregătite de coregraful Petru Bagiu şi de coordonatoarea acestui ansamblu, Maria Aghescu.

Îndrăgiți interpreți de muzică populară bănățenească au adus bucuria și speranța alături de spiritul sărbătorilor în sufletele spectatorilor care au aplaudat minute în șir fiecare moment al spectacolului. Regia și coregrafia le aparțin Mariei Aghescu și ajutoarelor sale.

Și fiindcă mulți reșițeni nu au ajuns în posesia invitaţiilor, administrația reșițeană a rezolvat și această problemă: tot ce se întâmpla pe scenă a fost proiectat fară pe un ecran mare amplasat în faţa clădirii Cinema Dacia. Și că oamenii să suporte mai ușor frigul, tot Primăria Reșița le-a oferit spectatorilor ceai fierbinte. La discreție și gratuit.

Dar, manifestarea de ieri nu s-a limitat doar la spectacolul în sine. Cu o oră mai devreme de începerea spectacolului, adică la ora 17, din intersecţia Intim a pornit o paradă în care tinerii dansatori ai Ansamblului Bârzava, au purtat pe braţe un steag eșarfă tricolor uriaş. În urma tinerilor îmbrăcați în straie populare, într-un car alegoric prevăzut cu stație de amplificare, s-a aflat orchestră și soliștii Camelia Ceocu și Ghiţă Călţun Brancu. Pe tot parcursul paradei, cei doi au cântat cântece patriotice. Celor de pe margine, le-au fost împărțite cocarde și stegulețe tricolore.

Spectacolul a fost magnific iar finalul extraordinar: tinerii au purtat costume populare din toate regiunile istorice ale României și au dansat rând pe rând. Apoi, toți s-au prins într-un brâu bănățean, iar sală a fost în picioare. Din podeaua sălii, spre tavan a început să urce un brad simbolic din mătase pe care, în loc de globuri, au fost prinse fotografii cu aspecte și momente din viața ansamblului. Pe scenă au fost invitați toți cei care de-a lungul celor 8 ani de viață ai ansambului, au avut tangență cu activitatea acestuia.

Invitatul de onoare a fost primarul Reșiței, Ioan Popa. La rândul său, edilul l-a invitat pe scenă pe președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu prezent ca spectator în sală. În câteva cuvinte, edilul i-a felicitat pe artiști – fiindcă, având în vedere ceea ce au arătat și prezentat, deja vorbim de artiști adevărați. Ioan Popa a mai spus că ,,Ansamblul Reșița” este un proiect frumos care trebuie să continue iar instituția pe care o reprezintă le va acorda tot ajutorul de care au nevoie fiindcă prin ceea ce sunt și fac, sunt ambasadori ai Reșiței în țară și peste hotare. Primarul Popa mai spune că are în vedere ca spectacolul de anul viitor să fie susținut în Sala Polivalentă pentru ca acesta să fie urmărit de cât mai mulți reșițeni.

Comentarii

comentarii