Mespaituri de Banat – 7 feluri de colaci si prajituri pe masa de Pasti VIDEO

Se cunoaște că în Banat nu este sărbătoare sau rugă fără cinci ,şase sau chiar șapte feluri de prăjituri pe masă. Pregătirile încep cu câteva zile înainte, iar gospodinele stau ore bune în bucătărie să coacă zeci de foi de prăjituri, iar mai apoi să face cremele – care de care mai aromate și mai interesante.
Am fost în prejma Paștelui în cămara doamnei Lenuța Lința și pentru câteva minute, am crezut că suntem într-un laborator de cofetărie. Doamna Lenuța a făcut șapte feluri de prăjituri cu cremă, fără a le pune la socoteală și pe cele uscate, așa cum numesc bănățenii cornulețele sau cozonacul.

În aceste zile, prăjiturile se vor da de pomană, vor fi duse la cimitir, vor fi pe masa de sărbătoare când vor veni finii și neamurile în vizită. Conform tradiției, pe masă trebuie să fie multe feluri de prăjituri, așa că în această săptămână doamna Lenuța a stat ore bune în bucătărie, dar acum este mulțumită de rezultatul muncii ei.


Sunt prăjituri pentru toate gusturile: cu nucă, cu cocos, cacao, ciocolată, lămâie sau caramel. Nimeni nu plecă nemulțumit după ce gustă din prăjiturile doamnei Lenuța.

Așadar, de Paști, este clar că cine nu se poate abține de la toate aceste bunătăți, va trebui apoi să lupte din greu cu kilogramele puse, pentru că este greu să refuzi o asemenea ispită.

Comentarii

comentarii