Monument comemorativ pentru prima şcoală în limba română din Reşiţa

monument marmura„Asociaţia Culturală Reşiţa Română” şi Consiliul Local Reşiţa se asociază pentru realizarea unui obiectiv simbol de comemorare a locului unde a fost înfiinţată prima şcoală în limba română din Reşiţa.
„Asociaţia Culturală Reşiţa Română” doreşte să realizeze o asociere cu Consiliul Local al municipiului pentru amenajarea unui spaţiu verde – „Spaţiu Comemorare”, situat în zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Este vorba despre un teren de 4 mp care face parte din domeniul public al Municipiului Reşiţa.
La această asociere Consiliul Local participă cu terenul iar „Asociaţia Culturală Reşiţa Română” cu lucrările şi fondurile necesare realizării obiectivului propus, adică un obiectiv simbol care să amintească locul unde a funcţionat prima şcoală în limba română din Reşiţa. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1776 ca şi şcoală confesională din Ordinul Cancelariei Imperiale de la Viena, fiind cunoscută ca şi „Şcoala Generală nr. 3”.
Obiectivul propus va fi alcătuit dintr-un bloc de marmură nefasonat ce va fi aşezat pe un soclu de beton. Se va amplasa şi o placă comemorativă ce va conţine date despre obiectiv.
Terenul pe care se va realiza obiectivul este şi va rămâne proprietatea autorităţii publice locale iar investiţiile ce vor fi realizate pe acest teren vor rămâne în deplina stăpânire şi proprietate a Consiliului Local după încetarea asocierii. Termenul asocierii este de 49 de ani.

Comentarii

comentarii