Morile de apă din parcul mulinologic UNESCO de la Rudăria, judetul Caras-Severin, sunt în pericol de a fi luate de ape

Morile de apă din parcul mulinologic UNESCO de la Rudăria, judetul Caras-Severin, sunt în pericol de a fi luate de ape. In zona ploua puternic inca din cursul noptii iar la ora 6, azi-dimineata, s-a format o viitura pe parul Rudarica, de-a lungul caruia se afla cele 22 de mori de apa din compolexul Rudăria. De asemenea, si o casă, aflata la intrarea in satul Eftimie Murgu, a fost dărâmată

Două mori de apă, care fac parte din cel mai mare parc mulinologic din Europa aflat în patrimoniul UNESCO; ar pute fi luate de viitura în orice moment, după ce apa a săpat sub ele, în timp ce celelalte 20 ar putea rămâne nefuncţionale fiindcă apa a distrs ciuturile si sistemul de angrenare si macinare. Autoritatile asteapta ca apele involburate sa scada pentru a vedea c emai poate fi salvat din cele doua mori.

[youtube id=”egMJLWuZCaM”]

Viitura a distrus si o casa. Acum, oamenii se asteapta la ce e mai rau, deoarece paraul traverseaza satul chiar prin mijloc.

In comuna Eftimie Murug au fost inundate si peste 100 de hectare de teren, iar pe drumul judetean care asigura legatura cu DN 57B s-a circulat cu dificultate din cauza apei de pe sosea.

Din păcate, puhoaiele au pus in pericol și Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume si aflată pe locul întâi în topul celor mai interesante și inedite fiindcă arata ca un clopot din piatră acoperit cu muschi. Apa ce vine cu putere foarte mare și într-un debit uriaș, a rupt stratul de mușchi.

Tot din cauza ploii, la nici 500 de metri de Cascada Bigăr, s-a format o altă cascada ce strânge apa de pe versanții Munților Aninei. Cascada este de o frumusețe aparte și apare doar atunci când peste zonă se abat urgiile și puhoaiele dezlănțuite ce smulg copacii din rădăcini. Cu apele ei inspumate ce seamănă cu un voal ce se revasă peste o peșteră, cascada este de fapt un fel de mireasa a mortii fiindcă prevesteste intotdeauna potopul din munți. Cascada apare odata de 15- 20 de ani și – cu toate că este de o frumusețe rară- localnicii nu se prea bucură de apariția ei.

Comentarii

comentarii