Mușchiuleț de porc în crustă de cartofi cu sos de piper verde a la Leo de la Memento Reșița VIDEO
O rețetă deosebit de gustoasă cu un aspect deosebit ce dă bine pe o farfurie, fie că este un prânz de duminică în familie, fie că este o masă festivă. Rețeta de astăzi este făcută de Leo, un tânăr bucătar de doar 18 ani, dar cu un trecut, încărcat” în arta culinară. Leo este absolvent al Colegiului Economic al Banatului Montan și în prezent este bucătar la Pensiunea restaurant Memento de la intrarea în Reșița.
Deși are doar 18 ani împliniți, Leo a participat la mai multe competiții cu specific culinar de unde a venit de fiecare dată cu locul întâi. Ba mai mult, el este câștigătorul a 3 cuțite în showul culinar ,,Șef la cuțite” de la Antena 1. Fiind încă elev, a preferat să își termine școala și nu a mers mai departe cu concursul televizat. Acolo, Leo a prezentat același preparat pe care l-a gătit astăzi pentru dumneavoastră.
Un preparat ce necesită doar câteva ingrediente. Pentru 4 persoane avem nevoie de:
Doi mușchiuleți de porc (peștii) sau 800 g mușchiuleț de vită pe care i-am luat de la Mona Lisa – acolo unde găsiți carne de toate calitățile și la toate prețurile.
100 g unt, sare, piper și câteva linguri de făină, 4 ouă
1 kg de cartofi
Pentru sos ne trebuie
250 ml vin demisec alb
50 g piper verde sau mozaic, câteva frunze de tarhon sau cimbru
30 g unt
200 g smântână de calitate
Mușchiulețul se curăță de grăsime și pielițe. Se porționează în bucăți mari, se tăvălește prin făină și se prăjește ușor în unt pe toate părțile câteva minute. Când s-a rumenit făina, se toarnă vin, se condimentează cu sare și piper și se lasă la, îmbătat” cam 10 minute. Apoi, se pun bucățile în tavă dată cu unt și se gratinează la cuptor cam 20 de minute. Se scoate tava și se colectează sosul ce-l lasă carnea. Se pune peste untul în care am prăjit la început bucățile de mușchi fiindcă îl vom folosi la prepararea sosului de piper.
Preparăm crusta de cartofi. Cartofii curățați se dau pe răzătoarea mare. Se sărează și se lasă puțin după care se stoarce zeama. Se pn 3 oră și 3 linguri de făină, plus piper. Se prepară o cocă groasă.
După ce s-au răcit puțin, bucățile de mușchi se tăvălesc prin făină și se îmbracă bine în, aluatul” din cartofi în strat de aproximativ 1 cm grosime. Se tăvălesc din nou prin făină și se pun la rumenit în unt în tigaie. Se lasă la rumenit câteva minute până se întărește puțin crustă, după care, şu pun bucățile în tavă unsă și se bagă la cuptor pentru 20-30 de minute la aproximativ 180 de grade până ce se coace crusta.
Facem sosul din piperul tăiat sau zdrobit mărunt și prăjit, pe sec” un minut-două la tigaie. Îl stingem cu circa 50 ml vin și îl lăsăm să fiarbă câteva minute să își dea drumul la gust și aromă. Punem și tarhonul tăiat mărunt, mai un pic de vin şi apoi 200 ml smântână bună sau de gătit. Amestecăm bine și îngroșăm cu făină sau amidon. Dacă este prea gros, sosul se subțiază cu un pic de vin. Amestecăm bine să nu aibă cocoloașe, lăsăm două minute și sosul este gata. La final mai punem sare dacă trebuie.
Cam asta este rețeta lui Leo de la memento pregătită pentru azi. Mușchiul se feliază cam la 2 cm grosime. Se pun cam 3 bucăți la o porție. Se pune sos după preferință. Garnitura este formată din crusta de cartofi în care este învelit mușchiul.
Poftă bună și spor la treabă.