NEWS ALERT VIDEO Jale şi distrugere la Gărâna, poieniţa corturilor este făcută praf

Garana mart 2014 (1)Cu trei luni înainte de Festivalul Internațional de Jaz de la Gărâna, poienița în care an de an sunt instalate miile de corturi, practic nu mai există. Mai precis, o bună bucată din ea a fost distrusă de ucigașii pădurilor de pe Semenic. Din Parcul Național Semenic.
A sosit primăvara și odată cu ea, dorul de plimbare și drumeție în natură, este mai puternic ca oricând. În oraș- este ca în oraș, nu prea ai unde să ieși. Eventual un bar sau o cofetărie, dar nu asta caută omul după ce a trecut printr-o iarnă capricioasă. Mai ai la îndemână parcul zoo și eventual o plimbare pe jos pe malul Bârzavei, dar scurtă fiindcă asta este Reșița. Statul pe bancă îl scoatem din calcul fiindcă vorbim de plimbare și mișcare.
În afară de asta, reșițeanul ce are o mașină și fața casei sau a blocului, este obișnuit să iasă în jurul orașului sau pe Semenic ori la Gărâna și Trei Ape.
De un loc de grătar la iarbă verde nu putem vorbi în jurul orașului fiindcă mai toate terenurile sunt private, la Secu – terenul a fost concesionat, la Văliug- n-au unde că așa este locul și atunci mai rămâne Gărâna cu frumoasa ei poiana de la intrarea în sat. Locul este binecunoscut iubitorilor de drumeții cu cortul; toată lumea știe adevăratul ,,cartier” de corturi ce apare acolo vara sau aglomerația din timpul festivalului de jaz.
Numai că, despre acest loc mirific putem vorbi acum la trecut sau îl vom putea declara iremediabil distrus și pierdut dacă autoritățile locale nu vor face ceva pentru a remedia și pune la punct lucrurile.
Pe adresa redacției am primit mai multe fotografii în care se poate vedea dezastrul produs de taf-urile ce cară lemn din zona Semenicului. După ce au distrus drumul spre Semenic și au ras pădurea pe munte, tăietorii și ucigașii de pădure, și-au mutat zona de activitate pe partea cealaltă a pădurii- a ceea ce a mai rămas din aceasta.
,,Acum, le este mai ușor să ,,tragă” lemnul pe partea dinspre Gărâna fiindcă dacă mergi prin pădure de la cantonul Prislop spre Trei Ape și cantonul Șaua Cireșii, te apucă plânsul: zeci de
drumuri de tractor, pământul numai șanțuri, drumuri forestiere distruse, pădurea virgină cu arbori seculari de care se vorbea și în occident- fala Semenicului- este rasă, S-a tăiat tot: de la copaci seculari și până la copaci tineri ce nu au mai multe de 10 ani” spune un turist din Reșița, bun cunoscător al locurilor. ,,Toată pădurea a fost măcelărită, s-a intrat cu tăierile în Parcul Național Semenic, sunt distruse sit-uri vegetale unice, au fost distruse traseele turistice cu o vechime de sute de ani. S-au tăiat copacii marcați, s-au distrus stâncile marcate iar pe potecile turistice s-a intrat cu tractoarele forestiere” mai adaugă și însoțitorul primului turist.
Așa cum spuneam, pe adresa redacției am primit fotografii din poiana de la intrarea în Gărâna unde se poate vedea dezastrul făcut de tractoare și taf-uri. Iată ce spune cititorul nostru în cele câteva rânduri trimise redacției:
,,Buna ziua. Fiind vreme frumoasă, am plecat toată familia într-o mică excursie la munte, la Gărâna. Abia așteptam eu, soțul și copiii ca să ajungem în locurile în care ne-am petrecut atâtea vacanțe frumoase, la Gărâna noastră dragă. Numai că, ajunși la destinație, am rămas interziși, mă simțeam ca eroina principală din filmul Avatar după ce oamenii le-au distrus copacul în care își aveau satul. Plină de furie am plecat la primărie, numai că, aici ușa este încuiată mai tot timpul. Atunci, am apelat la ultimul ajutor de unde mai sper să se rezolve ceva, la presă. Va trimit câteva poze de la Gărâna……sa vedeți și dumneavostră interesul administrației publice locale și a actualului primar, pentru satul Gărâna și împrejurimi. În fotografii puteți să vedeti cum îsi așteaptă Gărâna turiștii în primăvara lui 2014.
Pozele sunt făcute într-unul din principalele locuri de campare ale Gărânei: platforma pentru pubelele de gunoi sunt stricata de taf-uri iar gunoaiele sunt împrăștiate peste tot. De fapt, gunoiul nu a fost ridicat de luni bune și acum, ce nu au împrăștiat animalele, a împrăștiat vântul: gunoaiele sunt peste tot.
Aşi aprecia, atât eu cât și alți turiști presupun, dacă această situație ar fi făcută publică, poate că primarul nici nu știe și în acest fel va afla. Poate află autoritățile județene și naționale de ce se întâmplă aici și în acest fel, ar fi tras un semnal de alarmă. Cu dragoste față de Gărâna, stimă și speranță că se rezolvă ceva: Sorina Matei – Timișoara”.
Aşa cum este corect, am încercat să luăm legătura cu primarul din Gărâna, cu domnul Gabriel Bordea prin telefon. Edilul spune că ,,ştiu despre situaţie, vinovaţi pentru în halul în care a ajuns poienţia, sunt cei de la Ocolul Silvic Văliug care dirijează toate aceste tăieri. Plus gradul de vinovăţie al celor implicaţi direct; şoferi, muncitori şi şefii lor. Poliţiştii au început o anchetă şi după terminarea acesteia, Primăria Brebu Nou se va constitui parte civilă pentru reparaţii”.
În rest, Dumnezeu cu mila și Natura cu puterea de autorefacere. Dar, niciodată poenița nu va mai arăta așa cum o știm fiindcă peste tot sunt numai tranșee și gropi. Inclusiv podețul de pe pârâu a fost distrus și strivit de cauciucurile mastodonților.

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “NEWS ALERT VIDEO Jale şi distrugere la Gărâna, poieniţa corturilor este făcută praf

  1. O mare tragedie, disparitia padurilor noastre. Intrebarea este: ce au facut sau, macar acum, fac notabilitatile judetului pentru a impiedica acest jaf la drumul mare ?! Cei din Apuseni s-au trezit abia acum, tarziu de tot, cand nu mai exista drum de intoarcere. Firma cea mai mare, care taie padurile noastre, este din Austria, condusa de o hahalera multimliardara care a venit aici ca e mai usor, salarii mai mici, etc. si pentru ca suntem dobitoci si ne vaiacarim ca nu vine capitalul strain sa ne ia tot si sa ne transforme in sclavi-o spunea un ziarist austriac la o emisiune TV. Din 1996 carasenii il aleg pe Frunza-verde! Mergeti pe drumul Berzovia-Buzias, priviti padurile, vedeti si drumul de la Resita la Oravita-Moldova Noua, etc. Ce a facut ca sa fie mereu ales ???!!!

Comments are closed.