Noaptea Muzeelor la Muzeul Cineastului Amator la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa

Muzeul Cineastului Amator, alături de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, va marca o nouă ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Muzeul Cineastului Amator. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO, şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie.

În România, evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor, membra în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor „Network of European Museum”.
Muzeul Cineastului Amator este singurul muzeu din România dedicat cineamatorismului! Prin piesele şi colecţiile deţinute însumând un număr de peste 200 de exponate, muzeul, amenajat în fosta cabină de proiecţie a cinematografului „23 august” din Reşiţa, prezintă activitatea desfăşurată de cineaştii amatori.

Program. Sambata, 19 mai 2018, ora 18:00 – 01:00 foaier UEMR:

Expoziție de fotografie: Funicularul, 1964 – Ioan Mato

Ioan Mato este un punct de reper când vine vorba de Reșița în imagini. Fotograful Combinatului Siderurgic Reșița, a fost întemeietorul cinecluburilor „Siderurgistul” și „Ecran 5”, precum și a festivalului de film pentru cineamatori „Ecran 5”. Domnul Ioan Mato a fost un mentor pentru mulți viitori cineamatori din județul Caraș-Severin. Prin implicarea fiului său, domnul Mato Ioan, Muzeul Cineastului Amator este implicat într-un proiect prin care se transferă in format digital arhiva fotografică a domnului Mato.
Prin susținerea domnului Mato Ioan, avem plăcerea să expunem în premieră, la 54 de ani de la realizarea lor, fotografii inedite cu construcția funicularului din Reșița. Ca un tribut pentru munca realizată de domnul Ioan Mato, fotografiile au fost prelucrate folosind aparatul de mărit și hartie fotografică.

Sambata, 19 mai 2018, ora 18:00 – 01:00 foaier UEMR:
Cupa Păcii şi Prieteniei – 1986.

Printre materialele pe peliculă transferate în format digital la Muzeul Cineastului Amator se numără şi 2 role cu filmări realizate cu ocazia competiţiei „Cupa Păcii şi a Prieteniei” din anul 1986. O rola a fost filmată de Oswald Ruzicska pe format super 8mm, cealaltă rolă fiind filmată de Doru Marcu pe 16mm şi a fost pusă de la dispoziţie de Ion Frigură-Iliasă. Aceste materiale vor fi proiectate cu această ocazie.
Având în vedere că anul viitor se împlinesc 30 de ani de la ultima competiție Internațională „Cupa Păcii și Prieteniei”, care s-a desfășurat în toamna anului 1989 pe circuitul stradal de viteză de la Reșița, cu susţinerea lui George Șchiopulescu, un tânăr pilot care a experimentat şi el în anii ’90 pilotarea unei formule Easter B8, vom expune, în premieră, formula Easter construită în 1986, pilotată de Tiberiu Gedeon şi mai apoi de George.

Sambata, 19 mai 2018, ora 18:00 – 01:00 foaier UEMR:

Se va facilita accesul spre colecţia de aparate de filmat pe pelicula (1921-1980), colecţie expusă actualmente doar de Noaptea Muzeelor şi care este cea mai mare din România de acest gen!

Sambata, 19 mai 2018, 18:00 – 01:00, Cabina de proiecţie a fostului cinematograf „23 august”:

Se vor organiza vizite în Muzeul Cineastului Amator, care este amplasat în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 august”. Cu această ocazie, vizitatorii pot afla informatii despre modul de funcționare al fostei cabine de proiecţie, cât și despre celelalte exponate din cadrul muzeului (aparatură utilizată de către cineamatori, filme pe peliculă, postere de film și altele).

Biroul de presă al UEMR

Comentarii

comentarii