Obiceiuri de Paste din lumea larga

Fiecare tara si fiecare cultura are propriile obiceiuri si traditii in legatura cu Pastele. Diversitatea lumii se oglindeste in felul in care celebreaza aceasta sarbatoare si este, intr-adevar, foarte interesant sa aflam cum sarbatoresc diferitele popoare ale lumii Pastele.
Spre exemplu, in Anglia, oamenii mananca de Paste sunca si, pentru a sarbatori Invierea lui Iisus, tin diverse parade, iar bisericile sunt pline de flori. De asemenea, in orasele mai mici au loc concursuri de dans si concursuri de mancat clatite.

Ce simbolizează produsele tradiţionale de pe masa de Paşti

Fiind una dintre cele mai importante sărbători creştine Sărbătoarea de Paşte este asociată cu o serie de simboluri tradiţionale. Aceste simboluri sunt legate de Răstignirea şi Învierea lui Iisus Hristos. Nu se poate imagina Sărbătoarea Paştelui fără ouă roşii, pască, miel. Fiecare dintre acestea au o simbolistică care s-a păstrat de generaţii şi reprezintă o îmbinare între tradiţia creştină şi tradiţia populară.
Oul roşu este simbolul nemuririi şi prosperităţii.
În tradiţia creştină, oul roşu este simbolul lui Iisus, care se întoarce la viaţă după trei zile de la înmormântare, părăsind mormântul precum puiul găoace.
Există şi o legendă care spune că atunci când Fecioara Maria a venit să-şi vadă Fiul
răstignit, avea asupra ei un coş plin cu ouă. Plângându-şi Fiul a aşezat coşul la
picioarele Crucii iar sângele care se scurgea din rănile lui Iisus a înroşit ouăle. Domnul atunci a grăit şi celor de faţă: “De acum înainte sa faceţi şi voi ouă roşii şi încondeiate întru aducere aminte de răstignirea mea!”
Se mai spune că cei care ciocnesc ouă de Paşte se vor întâlnii unii cu ceilalţi şi pe lumea cealaltă.
Mielul pascal îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a consimţit să se jertfească pentru păcatele lumii, murind pe Cruce, ca un miel nevinovat. În tradiţia creştină, mielul este simbolul purităţii şi nevinovăţiei, simbolul lui Iisus. Celebrarea mieilor de Paşti datează încă din secolul al VII-lea. Ulterior, mielul a devenit nelipsit de pe masa de Paşti a tuturor creştinilor.
Pasca, este un alt simbol culinar care apare pe masa tradiţională de Paşti. Aceasta are forma rotunda pentru a simboliza scutecele lui Iisus, pe mijloc are o cruce din aluat, care aminteşte de răstignirea pe Cruce a lui Iisus, iar pe margini este împodobită cu împletituri făcute tot din aluat. Pasca reprezintă acea pâine binecuvântată care ne aduce aminte de mana din pustie. Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, a mers 40 de ani prin pustiu, fără resurse. Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi.
Cunoscute sau nu aceste simboluri ale mesei de Paşti, ele sunt prezente pe mesele românilor şi întregesc atmosfera de sărbătoare.

In America, se tin carnavale anuale care sarbatoresc Invierea. De asemenea, copiii joaca tot felul de jocuri tematice de Paste, majoritatea centrate in jurul oualor colorate. Spre exemplu, un joc implica ascunderea oualor de catre adulti in diverse parti ale casei sau curtii, pentru ca apoi copiii sa petreaca ziua cautandu-le. Cel ce gaseste cele mai multe oua e desemnat castigator.

In Norvegia, in schimb, exista o traditie putin… bizara. Intrucat oamenii cred ca de Paste se rezolva toate crimele si faradelegile, de obicei, la televizor apar filme cu detectivi, iar ziarele si revistele publica povesti ale crimelor nerezolvate.

In Spania, au loc cele mai spectaculoase celebrari. Astfel, pe apele curgatoare apar barci plutitoare care contin personajele din povestea Invierii din Biblie.

In Bulgaria, oamenii pun la geamuri faina, sare, drojdie si oua de Paste si, in duminica Pastelui, prepara paine din aceste ingrediente. Povestea spune ca cei ce mananca din aceasta paine vor avea un an fructuos si imbelsugat.

Comentarii

comentarii