ONG-urile atacate la drumul mare de hotii de aur si paduri – Blocare de drum și intimidări ca-n filme la Certej

30 martie 2017 – Rețeaua Mining Watch România condamnă agresivitatea angajaților Deva Gold care au blocat cu mașina drumul activiștilor la Certej și i-au agresat verbal. Activiștii documentau, pe drumul comunal DC 24A, panourile de șantier a două noi autorizații eliberate în beneficiul companiei miniere. Eldorado Gold (ELD), o companie canadiană de aur low cost, intenționează să deschidă în România prima mină de suprafață unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională.

Marți, 28 martie, activiștii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrărilor de șantier care se desfășoară pentru construirea a două bazine necesare exploatării. În acest sens, activiștii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de șantier care potrivit legislației în vigoare trebuie să fie afiște într-un loc vizibil și accesibil publicului [1].

În momentul când activiștii au dorit să plece, mașina lor a fost blocată de un autovehicol alb, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Mașina aparținea pazei companiei miniere. Datorită refuzului de a elibera drumul și a agresivității verbale a reprezentanților companiei, activiștii au apelat serviciul 112.

Tensiunile au continuat până la venirea poliției, culminând cu intervenția unui muncitor al șantierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta întreaga situație. Filmul privind acțiunea violentă a angajaților poate fi vizualizat aici: https://goo.gl/nqOy0U

“O companie care nu are nimic de ascuns, nu blochează calea activiștilor. Cu acest gen de atitudine de bătăuș din curtea școlii, compania minieră vrea să intimideze cetățenii români care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri a aurului. Compania uită, în mod clar, că Certej nu e un stat în stat și că trebuie să respecte legile democratice ale țării noastre”, a declarat Roxana Pencea, unul din activiștii prezenți la Certej.

Deva Gold nu este la prima ilegalitate comisă. În 2014, Mining Watch a surprins lucrări în șantier care s-au dovedit a fi ilegale [2]. Anul trecut le-au fost oprite din nou lucrările, de data aceasta prin sentință judecătorească [3].

În urma incidentelor de ieri, activiștii prezenți au depus plângere penală împotriva agresorilor.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați: Roxana Pencea Brădățan, contact@miningwatch.ro, mobil: 0723024300

 

Note

[1] L 50/1991, articolul 7, alineatul 8 indice 1

[2] http://miningwatch.ro/isc-confirma-autorizatia-de-construire-pentru-certej-este-ilegala-si-cere-prefectului-anularea-autorizatiei-in-contencios/

[3] http://miningwatch.ro/victorie-in-justitie-deva-gold-obligata-sa-suspende-organizarea-de-santier-la-certej/

Comentarii

comentarii