Opt biserici romaneşti din Ungaria şi-au sarbatorit hramul

Opt dintre bisericile aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria sunt închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Hram (19)
Parohia din Săcal (Körösszakál), din judetul Bihorul Unguresc (Hajdú Bihar), închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi-a sărbătorit cu anticipaţie hramul, sâmbătă, 7 noiembrie 2015.
Hram (14)
Cu acest prilej, în biserica parohială, potrivit tradiţiei, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat şi oficialităţi, precum Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României de la Gyula, Bulcsu László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihorul Unguresc (Hajdú Bihar), originar din Săcal, Pálfi Tamás, primarul Săcalului şi pelerini sosiţi de la Oradea, Chişineu Cris, sau Baia Mare, zeci de persoane.
Hram (12)
În cadrul slujbei, au fost săvârşite rugăciuni pentru odihna sufletelor victimelor tragicului eveniment, de la clubul Colectiv, din Bucureşti, precum şi rugăciuni de sănătate pentru tinerii din Bucureşti aflaţi pe paturile de suferinţă ale spitalelor şi pentru toţi cei bolnavi şi rugăciuni pentru pacea şi unitatea Poporului Român.
Hram (11)
La final, toţi credincioşii au fost invitaţi la o agapă frăţească, oferită din partea parohiei şi a Autoguvernării Româneşti Locale din Sacal si parohia Chitighaz (Kétegyháza), din judetul Bichis (Bekes).
Hram (10)
Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Părinte Episcop Siluan, episcopul EORU, împreună cu un numeros sobor de preoţi, din Ungaria şi România. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei din Curtici, condus de Adrian Bughi, care este cunoscut de românii din Ungaria prin faptul că dirijează şi corul „Pro Musica” din Gyula.


La slujba de hram au participat mai multe oficialităţi: Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Maria Kalcsó, primarul Chitighazului, Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca Pustă şi viceprimarul Tokay Ferenc, Alexandru Finna, Preşedintele Autoguvernării Româneşti Locale din Chitighaz, vicepreşedinte ATRU; precum şi credincioşi de la Chitighaz, Otlaca Pustă, Gyula, Micherechi, Şacal (din Ungaria), dar şi din România, de la Curtici, Vladimirescu, Seitin, din judeţul Arad.
Hram (5)
În strana bisericii de aici se găsesc cărţi de cult vechi, în limba română, altele, mai vechi, de o valoare inestimabilă, fiind predate spre păstrare Muzeului Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei, de la Gyula.
Hram (2)
În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni pentru odihna sufletelor tinerilor trecuţi la cele veşnice în chip năprasnic, în urmă incendiului de la clubul Colectiv, din Bucureşti şi pentru tămăduirea celor care suferă cumplit, pe paturile spitalelor, dar şi pentru înlăturarea urii şi a altor păcate şi pentru înmulţirea dragostei, a bunei înţelegeri şi a unităţii Poporului Român. Ştefan Brândaş, cantorul bisericii, aflat la venerabila vârstă de 87 de ani, a fost omagiat la sfârşitul serviciului religios. La final, toţi credincioşii au participat la o agapă comună, oferită din partea Parohiei, cu sprijinul Autoguvernării Locale Româneşti şi a Primăriei Hram (13)din Chitighaz.

În aceeaşi duminică, victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti au fost pomenite şi la Catedrala Episcopală din Giula, iar după slujba, la crucea de piatră din faţa Catedralei, credincioşii au depus flori şi au aprins lumânări în memoria acestora.

Comentarii

comentarii