Pastramă de porc neafumată uscată la rece VIDEO

Este o rețetă pe cât de simplă, cu atât mai gustoasă și cu un efect deosebit la orice masă. Fie că vorbim de un aperitiv la o masă festivă sau un simplu mic dejun în familie. Eu am folosit bucăți mari – adică întregi – de ceafă și capac de jambon de porc. Dar cel mai bine se pretează ceafa la această rețetă. Mai avem nevoie de sare de sac, condimente, pânză și sfoară de bumbac.

Bucățile de carne se fasonează apoi se freacă bine cu sare, după care se așază pe pat de sare – de fapt, mai simplu – efectiv se îngroapă în sare. Se lasă la loc răcoros o zi sau două – în funcție de cât de mare este bucata de carne. Se aruncă zeama pe care o lasă carnea, apoi se dă din nou bine cu sare și se mai lasă o zi. Când carnea este stoarsă bine de apă cu ajutorul sării, carnea se spală bine de sare și se lasă în apă rece vreo 3 ore. Apa se schimbă de câteva ori. Apoi, bucățile de carne se lasă la zvântat până nu mai sunt ude.

Între timp pregătim condimentele: piper măcinat, boia de ardei dulce, cimbru, ienibahar măcinat, făină de muștar, făină de semințe de chimion – f puțină, praf de usturoi și ce condimente mai preferați. Eu pun și un plic de condimente pentru carne de porc. Amestec totul bine, după care, iau bucățile de carne și le tapetez bine cu acest mix de condimente. Absolut peste tot. Fiecare bucată de carne o învelesc în pânză de bumbac sau de in, apoi fac o plasă din ață de bumbac sau cânepă.

Pun bucățile de carne la uscat în loc răcoros și daca se poate în curent de aer. NU SE AȘEAZĂ PE RAFT SAU MASĂ. Trebuie să fie suspendate neapărat. Se lasă la uscat în jur de două săptămâni, după care sunt bune de servit. Se desfac ațele, pânza și se taie în felii foarte subțiri. NU SE TAIE ÎN FELII GROASE FIINDCĂ NU SE POT MÂNCA sau se mănâncă foarte greu! Se poate păstra la congelator și un an așa cu pânza înfășurată. Se scoate din congelator și se mută în frigider cu două zile înainte de momentul servirii.

Spor la treabă și poftă bună!

Comentarii

comentarii