Porcul de Crăciun – prețul cărnii de porc cu două săptămâni înaintea sărbătorii VIDEO

Cu mai puțin de două săptămâni înaintea Crăciunului, preţul cărnii de porc a scăzut la porcul vândut de săteni. Prețul unui kg de porc viu este între 15 şi 17 lei. Dacă porcul este mai gras, preţul este mai mic. În acest an, numărul porcilor crescuți în gospodării a fost mai mic din cauza faptului că în primăvară, târgurile agricole au fost închise din cauza pestei porcine. În plus, oamenii sunt speriați şi de apariţia cazurilor de pesta porcină în Banatul Montan. Gospodarii din satele cărășene sunt total împotriva cărnii din comerț. Ei spun că nu are gust și este plină cu apă.


Sătenii, cresc singuri porcii în gospodărie și sacrifică și patru porci pe an. Asta în funcție de mărimea familiei. Porcii se cresc destul de greu, dar în acest an, oamenii nu prea au avut noroc fiindcă nu s-a prea făcut și porumbul și nici și dovlecii şi trifoiul. Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alţii, cresc cu doi – trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului.


O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei – cam de două luni, se vând şi cu 6-700 de lei. Iar cum o scroafă fata minium 8 purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creşterea porcilor.

Comentarii

comentarii