Porcul pentru la Crăciun – Cât vor da bănățenii pe kilogramul de carne VIDEO

Cu două luni înainte de Ignat, preţul cărnii de porc a crescut la sătenii care cresc porci în Banatul Montan. Dacă anul trecut prețul era între 15 si 20 de lei, acum, sub 25 de lei nu mai găsești niciunde. Porcul ,,în viu” este în jur de 15 lei. Asta în condiția în care prețul de anul trecut nu trecea de 12 lei.

Gospodarii din satele cărășene și-l cresc singuri în gospodărie, mai ales că în acest an s-a făcut şi porumbul, s-au făcut și dovlecii şi trifoiul. Fiind zonă de munte și de deal, cerealele sunt mai puține. Din această cauză, sătenii cumpără grâul, orzul și tărâțele de la sătenii din zona de câmpie.   

Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alţii, cresc cu doi – trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului. Alții, ca să le fie și mai ușor, își aleg porcul, plătesc un aconto, iar restul banilor îi vor da când taie porcul.

Oamenii sunt speriați şi de apariţia cazurilor de pestă porcină în Banatul Montan. Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu judeţul Timiş. Pentru a preveni problemele, sătenii respectă unele norme de prevenire. Accesul în zona cocinilor se face doar cu cizme ce se folosesc special doar pentru această activitate. În plus, porcii primesc doar apă fiartă și răcită.   

O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei – cam de două luni, se vând şi cu 600 de lei. Iar cum o scroafă fată minium 8 purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creşterea porcilor.

Comentarii

comentarii