VIDEO Prima ediție a Festivalului Internațional de Umor „Mircea Cavadia“

Primăria și Consiliului Local Reșița a organizat prima ediție a Festivalului Internațional de Umor „Mircea Cavadia“ . Manifestarea este un omagiu și un semn de prețuire și apreciere pentru creația omului de cultură Mircea Cavadia. Tocmai, pentru a cinsti memoria dramaturgului, prozatorului și umoristulului Mircea Cavadia, marele caricaturist Popa Popa’s, a lansat ideea acestui Festival Internațional de Umor, care să-i poarte numele omului de cultură.

Scriitorul Mircea Cavadia celui care a murit anul acesta la 65 de ani fiind suferind de mai multe boli. Prima ediție a Festivalului a avut loc la Liceul de Arte „Sabin Păuța“ unde s-a organizat un Salon internațional de grafică satirică. Au fost expuse caricaturi semnate de 160 de caricaturiști din 49 de țări, de pe patru continente.

Despre Mircea Cavadia și creația acestuia a vorbit și primarul Mihai Stepanescu: „Primăria și Consiliul Local Reșița au răspuns solicitării maestrului de a organiza o manifestare de acest gen la Reșița care să poarte numele cunoscutului scriitor și publicist Mircea Cavadia. Avem parte de o participare selectă, cu artișiti de talie internațională. Cred că și pe viitor Primăria și Consiliul Local Reșița să se implice în astfel de manifestări“, a spus primarul Stepanescu.

Maestrul Popa”s a spus că a ales Reșița „Pentru că Mircea Cavadia este după părerea mea cel mai reprezentativ umorist pe care l-a dat Reșița în ultimii 40 de ani. În urmă cu zece ani, Mircea Cavadia organiza aici, la Reșița un apreciat festival de umor, și nu știu de ce acesta nu a continuat. Din respectul meu pentru valoarea lui, prin locul pe care îl ocupă în literatura umoristică din România, acest festival merita să poarte numele lui Mircea Cavadia. Și încă ceva: acest Salon este singurul lucru constructiv ce s-a făcut în capitale reședințe de județe“.

Au fost acordate premii și diplome de excelență participanților și organizatorilor acestei primei ediții a Festivalului Internațional de Umor „Mircea Cavadia“. Un moment aparte l-a constituit intervenția pe care a avut-o soția celui sărbătorit în aceste zile, Gertruda Steiner, care a spus, între altele: „De apreciat gestul autorităților locale de a fi de accord cu organizarea festivalului. Le mulțumesc celor care s-au implicat, în special lui Popa’s, dumneavoastă, cei din sală, pentru că în acest fel Mircea Cavadia își «serbează» ziua de naștere, aici, cu dumneavoastră“. De precizat că Mircea Cavadia s-a născut în data de 6 octombrie 1950.

Între caricaturiștii prezenți s-au numărat Marian Avramescu, din Ploiești, Leonte Năstase, Constanța, Adelina Crivac și Bianca Bălășoiu, din Dr. Turnu Severin. Un moment interesant l-a reprezentat inițierea tinerilor reșițeni în tainele caricaturii, cei mai buni fiind răsplătiți cu premii și bani.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată aproape în exclusivitate portrete executate la minut, cei prezenți având ocazia să-l vadă la lucru chiar pe Ștefan Popa Popa’s. Festivalul continuă și duminică, 11 octombrie.

Comentarii

comentarii