Rascucaitul oilor – Tradiţii si obiceiurile din batrani la Lupac VIDEO

Tradiţii, obiceiurile şi limba sunt cele trei elemente care definesc comunitatea Croată din Caraş-Severin. Modul cum se dezvoltă acestea şi cum îmbogăţesc cultura României şi a Croaţiei este scopul proiectului care se desfășoară în această săptămână la Lupac unde elevii şcolii gimnaziale au ca oaspeţi elevi ai unei şcoli din Croaţia.
Școala gimnazială din Lupac desfăşoară în această săptămână programul ,,Să ştii mai multe, să fi mai buni”. În cadrul acestui proiect, are loc şi un schimb de experienţă cu şcoala din Resetări, localitate înfrăţită cu Lupac. Pe parcursul săptămânii, vor avea loc o serie de activități cultural – istorice și sportive ce vizează obiceiuri şi tradiţii, cunoașterea patrimoniului cultural al minorității croate din România și prezentarea culturii din care provin.

Cu această ocazie, elevii din Croaţia şi din Lupac au participat la ,,măsuratul oilor” – care în Lupac are o particularitate aparte, care le permite ciobanilor să afle câte mioare şi câţi berbeci se vor naşte în acest an.

Pentru tinerii din Croaţia, obiceiul la care au participat a fost ceva inedit, însă s-au simţit bine, iar alături de tinerii din localitate, au pregătit o serie de acţiuni care să îi aducă împreună şi să înţeleagă mai bine ceea ce îi aseamănă şi ceea ce îi diferenţiază.

Astfel de schimburi culturale au loc frecvent în comunitatea croată din Caraş-Severin. Acţiunea este dedicată Centenarului şi a fost organizată de Şcoala gimnazială din Lupac cu sprijinul autorităţilor publice, a Bisericii romano-catolice şi a Uniunii Democrate a Croaţilor din România. Poiectul este finanțat de Ministerul Științei și Educației din Republica Croația, pentru implementarea cooperării internaționale între școli care desfășoară activități de educație a minorității croate în străinătate.

Comentarii

comentarii