Reșițenii participă la întalnirea de evaluare a proiectului VIPS in Action din Slovenia

VIPS in action (2)In perioada 21 – 25 mai 2014, participam la intalnirea de evaluare a proiectului VIPS in Action! desfasurata in Slovenia. Proiectul se desfasoara in perioada ianuarie 2013 – iulie 2014 si vizeaza incluziunea si capacitarea tinerilor cu oportunitati reduse in vederea integrarii acestora pe piata muncii. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune si implementat de 7 organizatii neguvernamentale din Portugalia, Italia, Spania, Polonia, Slovenia, Bulgaria si Romania, Centrul de Voluntariat Resita fiind partenerul care reprezinta Romania.
Proiectul a inclus 4 etape:
Etapa1: martie – septembrie 2013 – activitati la nivel local prin care am urmarit implicarea a cat mai multor tineri in activitati de educatie nonformala si voluntariat (Centrul de voluntariat Resita a desfasurat ateliere cu peste 130 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani)
Etapa 2: participarea a trei dintre cei mai activi tineri din prima faza la un curs de formare international desfasurat in Bulgaria in luna octombrie 2013. Pe parcusul trainingului participantii au dobandit competente de facilitare a activitatilor de educatie nonformala si au invatat despre educatia de la egal la egal (peer-to-peer)
Etapa 3: octombrie 2013 – aprilie 2014 – activitati la nivel local derulate de participantii la curs pentru alti tineri din comunitatea resiteana. In aceasta perioada au fost organizate la Resita 6 ateliere in care au fost implicati in jur de 70 de tineri liceeni.
Etapa 4: un schimb de tineri desfasurat in Spania in aprilie 2014 la care au luat parte cate 4 tineri din fiecare tara partenera in proiect, un schimb realizat de fapt de participanti care au facilitat ateliere de invatare pentru colegii lor, peste 40 de participanti, tineri cu oportunitati reduse.
In cadrul intalnirii de evaluare participa din fiecare tara coordonatorul de proiect si unul din tinerii implicati in toate etapele proiectului, urmarindu-se evaluarea impactului asupra tinerilor si comunitatii locale, indeplinirea obiectivelor proiectului precum si calitatea parteneriatului. Atat tinerii cat si participantii au ocazia de a reflecta asupra procesului de dezvoltare prin care au trecut, de a impartasi rezultatele de invatare, dar si de a face planuri de continuare a parteneriatului.
De asemenea lucram la produsele finale ale proiectului care vor fi publicate in luna iunie: VIPS magazine (un mesaj al tinerilor participanti catre alti tineri, comunitate, finantatori si alti actori implicati in educatie despre procesul de invatare prin care au trecut si importanta acestuia) si TIPS for VIPS agenda (un mic manual pentru tineri care doresc sa realizeze activitati pentru alti tineri care va include metode eficiente, sfaturi si povesti inspirationale ale participantilor in proiect).


Sorina Nihta
Preşedinte / Coordonator proiect

Comentarii

comentarii