Romanii din Timoc sunt fratii nostri si trebuie ajutati – Românii din Valea Timocului merită aceleași drepturi pe care le au sârbii în România

Drama românilor din Valea Timocului este un strigăt care se cere auzit. Românii din Serbia de Răsărit, denumiți vlahi, nu au nici în prezent vreun drept de limbă, sau identitate culturală ori națională. Locuitorii se confruntă cu o politică de asimilare forțată, în Valea Timocului trăind 300.000 de români regăsiți în cele 154 de sate cu 100% populatie romaneasca și în cele 48 de localitați cu populație mixtă. Tragic este că în nicio școală sau grădiniță de aici nu se predă în limba română ca limbă maternă.

Senatorul de Caras Severin, Ion Marcel Vela, spune ca ,,Autoritățile române încearcă în prezent să ia măsuri pentru a-i ajuta pe românii din Valea Timocului, astfel că în ședința Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României, s-a propus analiza respectarii drepturilor românilor din Serbia, în special a celor din Timoc. Astfel că, în cadrul acestei comisii, toți senatorii, indiferent de apartenența politică, au căzut de comun acord să se înceapă unele demersuri privind stabilirea unui calendar pentru o comisie mixtă cu parlamentari din Serbia și împreună să fie analizate anumite modificări legislative pentru ca vlahii de dincolo de Dunăre să fie recunoscuți ca minoritate românească” a concis senatorul carasan.

,,Printre demersurile pe care cei din comisie le vor demara, se mai află și realizarea de conexiuni cu fundațiile, asociațiile și bisericile din Valea Timocului, astfel încat comunitățile românești din această zonă să fie ajutate prin programele guvernamentale derulate prin Ministerul Românilor de Pretudindeni.
Cei care doresc să pună capăt situației în care se află românii din Valea Timocului, consideră ce este urgent și necesar, ca românii din Serbia, sa aibe exact drepturile pe care la au sârbii din România. Mai ales că Serbia dorește să fie membră a UE, iar tratatatul de aderare va trebui votat și în Parlamentul României” a mai spus Vela.

Între timp, sufletul spiritualităţii românești din Valea Timocului, părintele protopop Bojan Alexandrovici, cel care a spus-o răspicat de atâtea ori că el și cei pe care-i reprezintă sunt cetățeni ai Serbiei, recunosc şi se supun Statului Sârb și că etnia lor este română. Luptele părintelui împotriva deznaţionalizării şi desfiinţării ca etnie a românilor din Valea Timocului, este cunoscută. Se ştiu provocările şi mizeriile la care a fost supus de către autorităţile sârbe părintele Bojan şi ceata lui preoţi români – eu le-aş spune apostoli – şi peste care părintele a trecut cu bine şi înţelepciune. Din păcate, autoritățile din România au plecat mereu grumazul în fata răutăţii şi impertinentei unora şi altora şi aproape şi-au renegat conaţionalii, i-au ignorat aproape în totalitate. Şi sub tot acest morman de cenuşă şi zgură a caracterului uman, mereu – mereu s-a reaprins scânteia speranţei în care a suflat părintele Bojan şi apostolii săi aprinzând astfel flacăra credinţei românești în sânul comunităţii din Valea Timocului.

Iată ce spun sfinția sa, parintele protopop Bojan pe pagina sa de fb:

Au trecut 14 ani….

,,Astăzi se împlinesc 14 ani de când am fost pentru prima dată la Episcopie la Vârșeț şi m-am întâlnit cu PS Daniil.

Atunci am primit o HÂRTIE de primire în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Romane şi binecuvântare pentru înființarea unui Consiliu Parohial precum şi o Evanghelie. După aproape 200 de ani, s-a reactivat jurisdicţia Bisericii Neamului nostru în Serbia de Răsărit şi eram numai un credincios, iar Dumnezeu m-a învrednicit că eu să fiu eu acela. Biserica Ortodoxă Romană avea un credincios şi în proprietate o HÂRTIE şi o EVANGHELIE.

Acuma, după exact 14 ani, Biserica Ortodoxă Română are în Valea Timocului: Protopopiat cu sediul administrativ, o mănăstire, 11 biserici şi paraclise, 9 preoţi, 23 de parohii, mai multe troiţe, mulţi credincioşi şi alte proprietăţi mobile şi imobile.

Mulţumim Domnului pentru toate şi îl rugăm să ne întărească şi să ne ajute să rezistăm, noi urmaşi daco-romanilor SUD DUNĂRENI care au întemeiat Biserica Creştină în primele veacuri, pe acest teritoriu!”

Comentarii

comentarii