Rugă de Rusalii la locuitorii din Banatul Montan – petrecere la Lapusnicu Mare VIDEO

Chiar dacă este criză şi toată lumea strânge cureaua, atunci când este vorba de tradiţie şi obicei, bănățenilor din satele din Caraş Severin, se pare că nici nu le pasă. Ba mai mult, timp de două zile, toată suflarea satului- dar şi sute de invitaţi, petrec de mama focului. Sărbătoarea Rusaliilor la credincioşii din satele Banatului Montan, este mare prilej de bucurie.  Nu mai puțin de 15 localități din Caraș Severin serbează la această sărbătoare ruga satului, tradiționala nedeie.
https://youtu.be/OEcE6w9EYCU 
Aceste rugi corespund cu hramul bisericilor şi sunt un prilej ca întreaga comunitate să se strângă pentru câteva zile acasă şi să petreacă prin dans şi muzică. Ruga satului Lapusnic din Caraş Severin-  adună la un loc toţii fii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, unii chiar din Australia sau Canada, alţii de prin Europa, pentru a se întâlni cu cei dragi.
 
În dimineaţa de Rusalii, se merge la biserică unde cei prezenți participă la slujba religioasă din biserica satului. De acolo, în procesiune, se merge la troița din capul satului unde preotul face o slujbă specială de sfinţire a holdelor ca acestea să aibă parte de ploaie, de soare şi să fie ferite de prădători.

Urmează prânzul cu cei dragi în jurul mesei după care, spre seară, gazdele şi musafirii- goştii cum li se spune în Banat- merg în faţa bisericii, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului.
 
Muzica bună îi face pe toţi să se prindă în joc şi să se bucure de faptul că sunt împreună. Fiindcă bănățenii ştiu să se distreze şi lasă toate grijile de-o parte, parcă an de an , participanţii sunt tot mai mulți. Cel mai mult îi atrage muzica bună și dorința de a juca dansurile tradiționale ale satului.

Un reportaj de Adi Neagu

 

 

 

Comentarii

comentarii