S-a pus piciorul în prag! Parcelele din parcul industrial vor fi concesionate în anumite condiții

Parcelele de teren din Zona Industrială Valea Țerovei vor putea fi concesionate prin negociere directă, potrivit unei Hotărâri a consilierilor locali. Însă, după problemele întâmpinate cu Velocity, care a concesionat teren și nu a mai construit nimic, Primăria Reșița și-a luat și măsuri de precauție. Contractul de concesiune nu va fi trecut în cartea funciară decât după recepționarea lucrărilor de construcție.

Zona industrială Valea Țerovei este realizată în urma implementării unui proiect finanţat prin Programul PHARE 2005. Are o suprafață de peste 26 de hectare, împărțită în mai multe parcele şi dotată cu toate utilităţile. Cu toate acestea din 2010, de când s-au finalizat lucrările, niciun investitor nu a demarat activități în zonă. Reprezentanții Primăriei afirmă că încearcă să acorde tot felul de facilități firmelor, pentru a investi aici. Până acum, fără rezultat. La ultima ședință consilierii locali au votat o hotărâre care, spun ei, ar atrage operatorii economici către Valea Țerovei. Actul normativ prevede posibilitatea negocierii directe pentru concesionarea parcelelor de teren, eliminând astfel licitațiile. În hotărârea votată de aleșii locali mai apare o prevedere: contractul de concesiune va putea fi notat în cartea funciară doar după ce firma concesionară va face recepția halei sau a clădirii în care își va desfășura activitatea. Și asta nu mai târziu de un an de la demararea lucrărilor. Astfel se va evita blocarea terenurilor, situație întâlnită deja la Velocity, care a concesionat teren dar nu a construit nimic până acum.

„Vom solicita investitorului ca finalizarea construcţiilor să fie realizată în maxim un an de la începere, iar dreptul de concesiune să fie înscris în cartea funciară numai după semnarea procesului verbal de recepţoie la terminarea lucrărilor. Astfel, se doreşte evitarea situaţiilor în care concesionarul nu îşi respectă obligaţiile contractuale nefinalizând construcţiile aferente investiţiei în intervalul menţionat prin contract, iar contractul deşi este denunţat, notarea în cartea funciară produce efecte juridice în continuare, radierea acestuia rămânând în sarcina concedentului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Hotărâre.

În zona industrială din Reșița pot fi dezvoltate activităţi din mai multe domenii: servicii, industrii de prelucrare, industrii uşoare, articole de îmbrăcăminte, materiale de construcţii, transport integrat și industrie alimentară. Prețul de concesionare a unei parcele pleacă de la 35 de cenți/mp/an, dar din 2015 acestea pot fi și vândute către companiile interesate.

Comentarii

comentarii