Sărbătoarea costumului popular la Prigor – Balul Izmenelor 2019 VIDEO

La fiecare început de februarie, sătenii din Banatul Montan deschid dulapurile și de acolo scot costumele populare, mai vechi sau mai noi. Încep tradiționalele ,,baluri ale izmenelor”. Așa au făcut și localnicii din comuna Prigor care și-au scos din „ormanul” cu zestre, costumele populare de sărbătoare și au venit cu mic cu mare, la căminul din sat să petreacă. În fiecare an, înaintea intrării în Postul Paștelui, în Prigor, are loc prima petrecere în costume populare din anul abia început de o lună, tradiționalul ,,Bal al Izmenelor”. De fapt, manifestarea este una de referință în Banatul Montan și derivă din ,,balul de zăpostit” ce se ținea în satele de frunte ale Banatului. Aproape că nu era sat in tot Banatul in care să nu ,,se țină” balurile de Bobotează, zăpostit, de Paști și de Crăciun. La acestea se mai adăuga ruga satului și ,,nigeia”.

Izmenele – sunt de de fapt tradiționalii pantaloni din pânză, purtați de cei care nu renunță la costumul popular la diferite sărbători ale satului din Banatul Montan. Bănățenii le spun acestora ,,izmene” și iată că au un bal al lor. Pantalonilor obișnuiți, bunii și străbunicii le spuneau ,,țoale nemțești sau nădragi”. De fapt, acest bal care se organizează în fiecare an la Prigor și în satele bănățene, nu este altceva decât o sărbătoare a portului popular. Este o petrecere pentru oricine are drag să poarte cu fală costumul popular. Această manifestare este dedicată deopotrivă tinerilor și își propune să păstreze vie tradiția, jocul și obiceiurile din Valea Almăjului și din satele bănățene.

Evenimentul a crescut în amploare de la an la an și se bucură de o și mai mare popularitate, lucru dovedit de numărul mare de participanți. Petrecerea a început la ora 18 și a continuat până târziu în noapte, cu sutele de participanți prinși în brâuri, hore și jocuri de doi. Manifestarea – organizată prin efortul localnicilor, exprimă dorinţa acestora ca tradiţia să nu dispară, iar frumuseţea costumelor şi a dansurilor populare interpretate de multe generaţii, au dat încredere că în satul de sub munte, nu se vor pierde tradiţiile moștenite din bătrâni.

Jocul popular străvechi almăjan și tradiția costumului popular purtat de către fii satului la diferite evenimente organizate în preajma sărbătorilor, care duc mai departe obiceiurile moștenite din bătrâni la Prigor, le este insuflat tinerilor încă de la școală de către dascăli, iar în familie, de părinți și bunici.

Așa se face că în comuna Prigor, tinerii încă sunt fascinați de obiceiurile și tradițiile ce au făcut istorie în Banatul de Munte. O comunitate este mai tânără, mai prosperă și mai aproape de Divinitate, când nu își uită rădăcinile.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii