Scandal în lumea muzicală: Covaci a facut din Phoenix o curva politica

phoenixFostul chitarist al trupei Phoenix, Josef Kappl, a decis ca, dupa 50 de ani de tacere, sa ne dezvaluie adevaratele motive care i-au impins pe aproape toti membrii legendarei trupe Phoenix sa se desparta de Nicu Covaci, considerat de ei un adevarat tiran.

Ei acuza ca in anii a”�70, pe vremea cand trupa incasa in jur de 50.000 de lei pentru o cantare, Nicu le dadea colegilor cate 1.000 de lei.

„Pe Nicu Covaci nu l-a interesat niciodata muzica, el voia doar banii care ii castiga din concertele pe care le avea cu noi. Normal ca a facut tot ce i-a stat in putinta sa ne dea, pe rand, afara din formatie, noi nu stateam sa-l lingem in fund, asa cum fac altii. Acum are o trupa de mercenari, care sunt incantati ca pot sa-si scrie in CV ca au cantat cu Phoenix. Din pacate, Nicu Covaci distruge tot ce inseamna Phoenix, distruge o stare de spirit pe care o avea doar aceasta trupa, iar calitatea muzicii este de-a dreptul jalnica”, ne-a spus, revoltat, Josef Kappl, unul dintre membrii care au dus Phoenixul pe culmile gloriei. Mai mult, ne-a dezvaluit acesta, Nicu se foloseste in continuare de numele trupei pentru a face avere.

„Cum e posibil sa organizezi un eveniment precum Phoenix 50 de ani ca un jubileu personal? Nu e posibil sa faci un concert aniversar al Phoenixului si sa nu inviti pe nici unul dintre membrii care, la inceputul anilor a”�70, au instaurat o adevarata domnie a fenomenului. Nu ne-a invitat nici pe mine, nici pe Mircea Baniciu, nici pe Mani Noemann. E adevarat, mi-ar fi foarte greu sa urc alaturi de el pe scena, pentru ca mi-e greata de coruptia care a pus stapanire pe el. E inadmisibil ca o trupa precum Phoenix sa fie pusa in slujba politicului, asa cum a facut- o el, transformand-o, in acest fel, intr-o curva. Formatia Phoenix e stat in stat, nu poate fi pusa sa cante pentru un politician sau pentru un alt om, trupa asta apartine unui fenomen, noi am luptat intotdeauna impotriva politicii”, ne-a mai declarat Kappl.
Vindeam sticle ca sa avem ce manca

Artistul ne-a mai dezvaluit ca nici nu se astepta la mai mult de la Nicu Covaci: „Stiti de ce a plecat toata lumea din trupa? Pentru ca Nicu uita sa ne dea banii. De exemplu, in perioada in care Phoenix avea, prin anii a”�70, zeci de concerte, eu si alti baieti din trupa nu vedeam nici un ban. Ne mai dadea din cand in cand cate 1.000 de lei. Iar recent am auzit ca trupa obtinea 50.000 de lei la o cantare. El se face ca uita ca eu si Mircea Baniciu vindeam sticle ca sa avem ce manca El uita faptul ca, incepand din anul 1990, reproduce, multiplica si vinde, fara acordul colegilor, toate imprimarile Phoenix si n-a platit acestora nici un leu pana astazi”.

(Radu C. Munteanu)

Nicu Covaci ii da replica fostului sau coleg, tobosarul Ovidiu Lipan, care-l acuza ca a transformat concertele trupei in suse ordinare: Tandarica dirijeaza si canta la borcan!

Nicu Covaci, liderul formatiei Phoenix, a tinut sa raspunda acuzatiilor pe care i le-a adus in ultima perioada tobosarul Ovidiu Lipan Tandarica.

Dupa ce Ovidiu a sustinut ca spectacolele pe care Nicu Covaci le face acum sunt doar niste „suse ordinare”, liderul trupei Phoenix a iesit si el la atac cu vorbe usturatoare: „Nu stiu din ce cauza, Ovidiu Lipan nu mi-a spus nici un cuvant, pur si simplu n-a mai venit la spectacole. Lui Tandarica i s-a suflat foarte mult in coarne si el are senzatia ca la ora asta nu mai este tobosar, ci dirijor. El are foarte multi tigani acolo, el canta la borcan si dirijeaza. La mine in formatie este tobosarul, dar cred ca a plecat, pentru ca nu-i mai ajunge acest loc”, ne-a declarat Nicu Covaci.

Artistul a mai adaugat ca nu se mai vede pentru mult timp pe scena. „Stau si ma intreb: daca maine-poimaine nu mai pot sa stau in picioare, din ce voi trai, pentru ca profesia noastra nu ne aduce pensie? Procesez in bani, deoarece Nicolaescu (n.r.- regizorul Sergiu Nicolaescu), cu care sunt in proces de 40 de ani, n-a platit drepturi de autor pentru muzica din filmul Nemuritorii , care 90% este muzica mea”, ne-a mai spus Nicu Covaci.
www.libertatea.ro
(Claudia Albu)

Comentarii

comentarii