Simfonia lalelelor de copac de la Resita VIDEO

Simfonia lalelelor de copac de la Resita. Gingășie și culoare, flori galbene tivite cu turcoaz și frunze verzi catifelate. Toate într-o mare de lumină a soarelui puternic și călduros de sfârșit de mai. Acesta este spectacolul pe care îl poate vedea orișice reșițean dacă vine în ,,Parcul de la Mociur” și privește cei doi tulipani gigantici ce au îmbrăcat straie de sărbătoare la sfârșit de cireşar. La Reşiţa, odată la 4 ani se poate vedea simfonia lalelelor de copac. Şi nu unul sau doi copaci, ci, șapte la număr. Șapte poveşti , şapte cascade de lumină şi culoare menite să încânte ochiul.


Cei şapte copaci, liridendronum tulipifera pe numele lor ştiinţific şi popular- tulipani, fac parte dintr-o specie endemică, o relicvă a istoriei botanice, la fel ca şi pinul negru de Banat de altfel.
Specia de copaci este strict ocrotită de lege.

Simfonia lalelelor de copac de la Resita. În Reșița există șapte copaci asemănători și se pare că este singurul oraș din România cu atâtea exemplare de tulipan la un loc. Omul i-a plantat, iar Dumnezeu și natura i-a ajutat cu un climat cu influențe mediteraneene, cu ierni blânde şi veri fierbinţi care le-a prins tare bine copacilor.

La nivel european se găsesc doar câteva sute de exemplare, cele mai multe prin Spania şi Portugalia. Cu toate că trec aproape zilnic pe lângă ei, mulţi reşiţenii nu i-au observat şi nu prea ştiu ce au în ogradă.


La originile sale româneşti, copacul purtător de lalele -Liridendronum tulipifera- a fost adus în România în anul 1880 de Anna Margarette Madesprach. Copacul cu lalele înfloreşte masiv din patru în patru ani. În rest, face flori şi în ceilalţi ani, dar florile sunt mai puţine şi foarte firave.


În România sunt câteva zeci de exemplare, dar la Reșița se găsesc 7.  In urma cu vreo 15 ani, minunaţii copaci au trecut razant pe lângă pericolul de a fi tăiaţi cu drujba, deoarece conducerea primăriei de la acea vreme, autorizase construcţia unei staţii de benzină în zonă.

Simfonia lalelelor de copac de la Resita. Atunci, copacii cu lalele au fost salvaţi de un tânăr licean la acea vreme care locuia chiar în blocul din faţa parcului şi care a făcut cunoscută situaţia presei. Presa a intervenit şi ea şi astfe au fost salvaţi copacii cu lalele din parcul de la Mociur.

Comentarii

comentarii