Slujba de Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Bocşa

Pe 13 aprilie 2018, toti crestinii merg la biserica pentru a participa la slujba. Azi e Izvorul Tamaduirii. Azi are loc slujba de sfintire a apei cunoscuta ca Aghiasma Mica. Agheasma inseamna sfintire si denumeste apa si slujba care se tine pentru sfintire. In vorba populara, se mai numeste si aiasma. Cuvantul provine de la iazma si are sensul de „aratare urata si rea, naluca, vedenie”.

Dupa ce preotul sfinteste apa, ii stropeste pe credinciosi cu ea. In acest timp se canta „Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau”. Asa a ramas in popor traditia ca aiasma alunga ‘aratarea urata si rea’.

Câteva sute de persoane au fost astăzi prezente la Bocşa pentru a participa la serviciul religios prilejuit de sărbătoarea ,,Izvorului Tămăduirii”. Ceremonia religioasă este săvârșită de un sobor de preoți. Credincioşii sunt veniţi din Bocşa, împrejurimi, din județ şi chiar de la Timişoara, Arad sau Hunedoara.


În prima vineri după sfânta Înviere, în Săptămâna Luminată, ortodoxia sărbătoreşte ,,Izvorul Tămăduirii”. ,,Acesta este un mare praznic ce vine din moşi strămoşi, mai exact, datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Totul porneşte de la o vindecare miraculoasă a unui orb ce şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Locul actuia i-a fost indicat omului de Sfânta Maria” se spune în scrierile bisericești.

După Liturghia din altarul de vară al mănăstirii, sutele de credincioşi au pornit spre ,,Izvorul Sfântul Ilie” izvor a cărui legendă se leagă de vindecarea în secolul trecut a unui miner orb care s-a spălat pe ochi cu apa de la Izvor.

Cu toate că este binecunoscut ,,talentul” unor credincioşi de a se îngrămădi la luat apă sfinţită printre primii şi în cantităţi cât mai mari, preoții au reuşit încă de la început să impună ordinea şi disciplina astfel încât, împărţirea agheasmei s-a făcut în ordine şi fără probleme iar în scurt timp, toată lumea a plecat acasă cu apă sfinţită. Viseo arhiva 2015.
[youtube id=”vsfuRwp2-gs”]
Arhiva 2015
Credincioşii spun că ,,apa aceasta se bea pe nemâncate în fiecare dimineaţă, este bună pentru atingerea părţilor bolnave ale corpului, dar cu ea se stropesc şi ogoarele, vitele, casa şi gospodăria în general. Face minuni împotriva grindini atunci când este aprinsă și lumânarea de la Înviere” spun bătrânii.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt închise.