Sute de credinciosi catolici in pelerinaj la Sfanta Maria Ciclova

Sf Maria Ciclova (16)Conform unei mai vechi tradiţii, la data de 2 iulie se sărbătoreşte în Dieceza romano-catolică de Timişoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara să, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioşii, în special de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraş-Severin. În această dată se sărbătoreşte aici patroana bisericii, cunoscută în zonă şi sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.
Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.

Şi în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioşi din toate generațiile, în special etnici croaţi din împrejurimile Reşiţei, alţi credincioşi catolici din zonă, dar şi de peste hotare.
La Sanctuarul Marian din Ciclova-Montană, a început marți – 1 iulie,  pelerinajul comunităţilor catolice croate şi germane din zona Banatului Montan a Diecezei de Timişoara. Acesta va continua și miercuri, 2 iulie cu ceremonii religioase în biserică de pe stâncă și afară, în aer liber.
Programul celebrărilor a început luni seara cu o Sfântă Liturghie celebrată de către Excelenţa Sa Đuro Hranić, episcop auxiliar de Djakovo-Osijek- Croaţia.
Astăzi luni, 2 iulie, pelerinii sosiţi mai ales din satele croate din jurul Resitei, dar şi din alte localităţi din tot Banatul Montan, vor participa la celebrările liturgice. Liturghia solemnă cu ocazia Sărbătorii „Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta” va fi celebrată miercuri de dimineață la ora 8 în prezenţa preoţilor catolici ai Arhidiaconatului Montan, de către Excelenţa Sa Đuro Hranić, episcop din Croaţia.
Sanctuarul este ridicat pe o stancă – loc în care este acum biserica catolică „Maria Stâncii” sau „Maria Fels”- în limba germană, cândva mănăstire.
Este cunoscut faptul și a devenit deja o tradiție faptul că la acest Pelerinaj la sanctuarul marian, participă în general ,,carașovenii” – etnicii croați din cele șapte sate din jurul Reșiței. Cu ani în urmă, credincioșii se adunau la bisericile din Carașova, Nermet, Clocotici, Iablacea, Vodnic, Rafnic și Lupac de unde scoteau steagurile și praporii și cu preotul satului în frunte, porneau pe jos către Ciclova. An de an, spre Ciclova pormesc pelerini și din Anina sau din satele cehe din Clisura Dunării ori din zona Lugojului.
Acum, lumea s-a mai modernizat și partea pelerinajului cu mersul pe jos, a mai căzut. Oamenii sunt la fel de credincioși, aduc cu ei steagurile și praporii, dar vin cu mașinile și autocarele. În aceste zile, micuțul sat cu vreo  500 de locuitori, își triplează populația și totul freamătă de animație și de viață. Tarabagii apar cu mesele lor ,,cu de toate” de la vată pe băț și până la pistoale și săbii din plastic, grătarele sfârâie iar berea rece are mare căutare. După cele sfinte, omul trebuie să și mănânce și să bea ceva pentru a avea putere a doua zi la slujba cea mare.
Cu o populaţie de circa 570 de locuitori, Ciclova Montana este situată lângă Oraviţa, la trei kilometri de aceasta, fiind accesibil atât pe picioare, pe o potecă pavată ce traversează dealul zis al „Ogaşului”, cât şi cu maşina, fie pe pe un drum de ţară ce ocoleşte Oraviţa Montana, fie pe şoseaua judeţeană ce traversează Ciclova Romană.


Mulțumiri pentru foto www.voceaoravitei.ro

Comentarii

comentarii

One thought on “Sute de credinciosi catolici in pelerinaj la Sfanta Maria Ciclova

  • 2 iulie 2014 la 13:14
    Permalink

    astazi este miercuri 2 iulie 2014 si nu luni ! ori ati copiat un articol vechi, ori habar n-aveti pe ce lume traiti ! Rusinica…Dan

Comentariile sunt închise.