Tabăra Internațională de sculptură în andezit de la Caransebeș, la final cu bilanț bogat

Primăria Municipiului Caransebeș și Casa Municipală de Cultură „George Suru” are deosebita onoare de a vă invita LUNI, l3 iulie 2015, ora 18.00 la cea de-a XIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală ( a treia în andezit ), Locul desfășurării evenimentului este în Parcul de sculptură din Calea Vîrșețului (Valea Cenchii).

Curatorul simpozionului este renumitul critic de artă Pavel Șușară.

La Caransebeş va fi vernisată a III a ediţie a Taberei de sculptură în andezit. Este de fapt a XIII-a ediţie a Simpozionului Internațional organizat în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. 11 opere de artă realizate de sculptori din China, Germania, Spania, Argentina, Cuba, Palestina, India, Ucraina, Italia și România, au fost realizate de artiști şi vor spori zestrea patrimoniului cultural al Caransebeşului.

Fiecare din cei 11 artisti au adus cu ei si o parte din zestrea culturala a locului din care au venit.
Coordonatorul acestui simpozion Eugen Petri afirma că este una dintre cele mai reușite ediții. Andezitul este o rocă puternică, dură care se lucrează greu, nu fără probleme tehnice, însă ele s-au rezolvat pe parcursul taberei de sculptură.
Artiştii veniţi de pe 3 continente s-au îndrăgostit de Caransebeş, de România, de peisaje, de oameni şi au promis că vor reveni aici.

Primarul Marcel Vela spune că acest ,,simpozion este un pas înainte pentru a se realiza ceea ce municipalitatea și-a propus acum 13 ani, câte un ciclu de 33 de sculpturi. De altfel Caransebeșul este singurul oraș din România care are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură și din acest an, va avea și 33 de monumente din andezit.”.

„În prezent, ne aflăm la cea de-a ediţie a taberei de sculptură în andezit. Este o ediţie importantă, pentru că va încheia un ciclu, al celor aproape o sută de sculpturi pe care le va avea în patrimoniul său cultural, Caransebeşul, care este singurul oraş din România ce are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură, iar în acest an va ajunge şi la 33 de monumente din andezit. A fost un proiect gigantic, de talie mondială şi singurul din Europa, la ora actuală, de o asemenea valoare”, a declarat coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri.

„Din 2016 va începe o altă ediţie, în travertin de această dată, prin care se va amenaja un nou parc de scuptură, ce se speră că va fi pe harta turistică a României” spune Ioan Cojocaru – Coajă, directorul Casei de Cultură ,,Gheorghe Suru” din Caransebeș.

Comentarii

comentarii