Tahicardia – De ce ai palpitatii

tahicardie-336x203Cand simti ca inima ti-o ia razna, crezi ca suferi de tahicardie. Poate sa nu fie vorba de asta, caci exista o mare diferenta intre palpitatiile pe care le resimti la un moment dat si tahicardie. Hai sa vedem ce este tahicardia si de ce ai palpitatii.

Atunci cand inima bate normal, exista intre 60 si 80 de batai pe minut. Daca o persoana sufera de tahicardie, ritmul cardiac este superior valorii de 110 de batai pe minut. In acest caz pot aparea dureri de inima, sufocare si senzatia ca inima iti sare din piept. Contrar a ceea ce se crede, poti suferi de tahicardie si fara sa simti nimic. Dupa doi ani in care tahicardia nu este tratata, inima poate fi iremediabil afectata. Deci, daca esti mai obosit decat de obicei dupa un efort, iti pierzi suflul mai repede si ai senzatii neobisnuite, mergi la medic.

Asa cum spuneam, daca ai palpitatii si simti ca inima iti bate mai rapid decat de obicei, nu inseamna neaparat ca ai tahicardie. Trebuie sa faci diferenta intre palpitatiile care intervin dupa un efort – care sunt fiziologice si perfect normale – si tahicardie, care este o boala. Uneori simti ca iti bate inima rapid, dar asta se intampla intr-un context anume, intr-un moment anume. Palpitatiile fara tahicardie nu sunt daunatoare inimii.
Cauzele tahicardiei

Cauzele tahicardiei sunt numeroase: toate bolile de inima (infarct, pericardita, miocardita), febra sau alte boli precum anemia sau hipotiroidia. In 90% din cazuri tahicardia este semn al unei patologii cardiace, fie ca este morfologica, fie ca este electrica.

Stresul, cafeaua, ceaiul negru sau tutunul pot duce la un puseu de tahicardie in sensul in care ritmul cardiac poate creste, insa nu este vorba despre o patologie care se dezvolata. Totusi, atunci cand pulsul este crescut mai mult timp, pot surveni patologii cardiace. Este un cerc vicios.

Cum se trateaza tahicardia

Implsurile electrice, care fac inima sa bata, se formeaza in trei locuri: atrium, nodul auriculoventricular si ventricul. Declansarea se face in mod natural, deci este fiziologica. Tahicardiile pot surveni la orice nivel, deci sunt de natura diferita si sunt mai mult sau mai putin grave. Exista tratamente adaptate pentru fiecare tip de tahicardie.

De maniera generala, pacientul ia medicamente pentru a incetini ritmul cardiac, aducandu-l la normal. El trebuie sa ia si anticoagulante, ca sa evite formarea cheagurilor, care pot pleca la creier.

Medicii pot opta si pentru alte tratamente:

– socuri electrice care reduc tahicardia si sunt facute sub anestezie generala;

– ablatiuni prin radiofrecventa, care vor intrerupe circuitul electric aberant, responsabil de tahicardie. Si acestea se fac cu anestezie, dar nu cu anestezie generala;

– implant de defribilator, adica un mini pacemaker care transmite inimii un soc atunci cand are loc un acces de tahicardie. Aceasta metoda le este destinata celor care sufera de tahicardie ventriculara si care nu au posibilitatea de a urma alte tratamente.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii