Târnova – Satul cu cea mai mare concentrare de Ioni – Sa ne reamintim de vremurile normale si frumoase VIDEO
Materialul de mai jos se vrea a fi un remember al vremurilor bune, al vremurilor normale, când oamenii munceau și petreceau împreună, în comunitate ca în orice sat bănățenesc ce ține la obiceiurile și tradițiile locale. Din păcate, actuala situație – pandemie și boala care ne pândește pe toți – a lovit până și în ce are bănățeanul mai scump: tradițiile și obiceiurile moștenite din bătrâni. Anul acesta, la Târnova a fost liniște. Căminul cultural este mut. Stă cu ușile închise și ferestrele întunecate. De fapt, căminul este ,,cam mut” de vreo 3- 4 ani de când a intrat în reabilitare și nu se mai termină. Vreo ediție sau două a balului, s-au ținut la căminul cultural din Soceni. Dar, s-au ținut, asta-i ideea. Nici în sat nu mai este forfota din anii trecuți. Oamenii – se tem să meargă și să primească ,,goșci”. Unii de teama bolii, alții de temă să nu-i pârască careva din sat fiindcă boala asta a stricat nu numai sănătatea, ci și caracterul unora dintre noi. Deci, haideți să ne reamintim de vremurile frumoase, de vremurile normale când satul vuia de voie bună. Am folosit videoclipuri realizate de noi în anii trecuți la Târnova și Soceni. Să trăiești Ioana, Ionela, Ionica. La mulți ani Ioane, Ionuț, Ionică sau Ionele.
Satul – comuna Târnova ( ca să nu se supere nimeni) din Caraş Severin este unul cu totul aparte. În afară de faptul că este aşezat la poalele Muntelui Semenic, aici, aproape 70% din populaţia masculină, poartă numele de Ion. Mai sunt ele și câteva Ioana sau Ionela, dar proporția este net în favoarea bărbaților. Aşa că, sărbătorirea Sfântului Ion începe imediat după anul nou şi se termină pe data de 7 ianuarie. Târnovenii, aproape nu au odihnă mai ales în preajma Sfântului Ion. Din cei aproape 1000 de bărbaţi ai comunei, aproape 700 poartă numele de Ion. Lor li se adaugă femeile care poartă numele de Ioana, Ionela, Ionica sau Oana.
Şi fiindcă tradiţia spune că fiecare trebuie urat şi felicitat de ziua lui, pe uliţele satului este un dute- vino continuu. După ce sunt uraţi şi felicitaţi, Ionii îşi cinstesc musafirii cu răchie fiartă şi bucate alese după care pornesc şi ei în vizită la alţi Ioni.
Şi uite aşa o comună întreagă din Banat face cel mai uşor schimb de Ioni fără a apela la fizică sau la chimie. Şi nimeni nu iese supărat sau în pierdere din această ecuație, ci doar foarte obosit a doua zi. Cel mai greu este pentru primar care trebuie să onoreze toate invitaţiile şi să-i viziteze pe toţi Ionii. Din fericire, primarul nu se numește ,,Ion” fiindcă altfel, precis intra în faliment din cauza vizitelor.
În jurul orei 21, toată lumea merge la căminul cultural unde este mare bal. Cei care i-au scos pe oameni la joc, au fost copiii din formația de dansuri folclorice a căminului cultural, copii pregătiți de peste un an. În câteva minute, locul de dans a fost plin de dansatori.
Balurile nu presupun o organizare aparte, acestea desfăşurându-se după tipicul balurilor tradiţionale, doar că, la miezul nopţii, toţi Ionii sunt obligaţi să intre în joc la horă, fiecare din ei trebuind să conducă un brâu şi o horă şi să plătească în plus la muzică iar pe cei prezenţi, să-i cinstească cu ţuică și băutură de cea mai bună calitate.