Tulburarea afectiva sezoniera – cauze, simptome, tratament

DESPRE

Nu e de ajuns ca s-a micsorat ziua, ca au venit frigul si ploile, ca se intuneca mult mai devreme, ca a si venit vremea sa trecem la ora de iarna. Schimbarea orei afecteaza mai putin sau mai mult pe toata lumea, dar in special pe cei care sufera de tulburare afectiva sezoniera.
schimbare ora
Tulburarea afectiva sezoniera este o forma de depresie asociata cu zilele scurte si intunecate ale toamnei si iernii, urmand ca ea sa dispara primavara.

Cauzele care declanseaza tulburarea afectiva sezoniera sunt:
– mai putina lumina solara – zile scurte, nopti lungi;

– dereglarea ceasului biologic intern;

– o mai slaba productie de serotonina – neurotransmitator important din creier care influenteaza pozitiv starea noastra de spirit. Printre factorii care stimuleaza productia de serotonina este vitamina D care se asimileaza mult mai eficient de catre organism in zilele cand ne putem expune la soare.

Simptomele tulburarii afective sezoniere sunt:
– oboseala, slabiciune, somnolenta fara motive intemeiate, greutate la trezire, dimineata;

– concentrare dificila;

– tristete si lipsa de interes pentru orice activitate, lipsa de pofta de viata;

– nervozitate, anxietate;

– tendinta de izolare.

Tratamentul tulburarii afective sezoniere:
– alimentatie bogata in glucide;

Sfaturi ca sa treci mai usor la ora de iarna

– alimente bogate in triptofan – aminoacid care produce serotonina: carne de pui, de curcan, iaurt, banane, nuci, fasole;

– miscare fizica – are rol important in eliberarea unei cantitati mai mari de serotonina;

– masaj – cu acelasi efect;

In cazurile mai grave se poate apela la fototerapie si antidepresive, dar numai dupa ce vizitati medicul, sau la consiliere.

Citeste tu articolul original si afla alte lucruri interesante aici: https://www.curademiere.ro/tulburarea-afectiva-sezoniera-cauze-simptome-tratament/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii