Un deliciu pe masa de sarbatoare- Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie

Chec RaffaleoIata o reteta speciala de chec, este aromat, parfumat (datorita nucii de cocos si vanilie) si foarte delicios. Checul Raffaello aduce la gust cu celebrele bomboane insa lipseste migdala. La mijloc este umplut cu crema de vanilie iar pe deasupra are glazura de ciocolata alba si cocos.

Ingrediente:
 ou 5 bucati, faina 350 g, praf de copt 1 lingurita, unt 140 g, smantana 3 linguri, lapte 360 ml, zahar 10 linguri, amidon 2 linguri, lapte praf 2 linguri, esenta de vanilie 2 linguri, mascarpone 2 linguri, ciocolata alba 290 g, ulei de floarea-soarelui 4 linguri, fulgi de cocos, 200 g miere
 
Preparare:
Inainte de instructiunile propriu zise de preparare vreau sa va spun ca puteti face acest chec, din cantitatile date, fie intr-o forma rotunda (kugelhupf) fie intr-o forma dreptunghiulara, singura cerinta este ca in forma sa incapa un volum de 1,7 litri ramanand 2-3 cm. in partea superioara (sa aiba loc checul sa creasca). Daca in forma voastra nu incape acest volum (masurati cu apa), va sfatuiesc fie sa reduceti cantitatile proportional volumului formei, fie sa faceti si cateva briose, din aluatul ramas (care vor fi foarte bune).

Pentru inceput, se pregateste crema: se pun 80 de ml. de lapte intr-o craticioara, se adauga zaharul si se pune pe foc mic; intr-un castron se bat cu furculita galbenusurile, se adauga amidonul, laptele praf si esenta de vanilie (poza 1), se adauga laptele rece ramas (cei 30 de ml.) si se omogenizeaza.

Se toarna amestecul cu galbenusuri peste laptele fierbinte si se amesteca in continuu pana cand fierbe si se ingroasa (poza 2).

Se ia craticioara de pe foc si se adauga smantana sau mascarpone (poza 3).

Se omogenizeaza si se acopera cu o folie alimentara asezata direct pe suprafata cremei (poza 4), ca sa se preintampine formarea unei pojghite la suprafata.

Crema se lasa deoparte sa se raceasca.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina.

Pregatirea aluatului: se topeste ciocolata alba rupta in bucati impreuna cu untul taiat in bucatele fie in bain-marie, fie la microunde, amestecand continuu pana cand se omogenizeaza perfect (poza 1). Se pregateste faina care se amesteca cu praful de copt si fulgii de cocos (poza 2).

Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet (poza 3). Se adauga ciocolata cu untul topit, ingredientele uscate (faina+cocos), smantana batuta cu laptele (poza 4).

Se amesteca cu ajutorul unei spatule (poza 5), cu miscari strict pe verticala, ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului, astfel incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. In forma deja pregatita se toarna 1/3 din acest aluat.

Se da la cuptorul preincins la 180 de grade forma cu 1/3 de aluat pentru 10-15 minute, pana cand aluatul devine ferm fara sa se rumeneasca, apoi se scoate din cuptor.

Crema se pune intr-un cornet de ornat cu deschizatura mare si se toarna deasupra aluatului astfel incat sa nu se atinga de peretii formei.

Se toarna deasupra restul de aluat umpland golurile dintre stratul de crema si peretii formei; se neteste la suprafata si se da la cuptor in continuare. Checul se coace in cuptorul incins la 180 de grade (e bine sa se aseze forma intr-o alta tava metalica, mai mare, cea a aragazului de ex.) timp de 40-45 de minute, pana cand o scobitoare infipta in aluat va iesi curata, fara niciun fel de aderente pe ea.

Dupa ce trece testul scobitorii, se stinge cuptorul iar checul se mai tine in interiorul acestuia inca 5 minute.

Se scoate checul din cuptor (deja se inserase, o sa vedeti cateva poze facute la bec) si se lasa 4-5 minute sa se racoreasca putin, apoi se scoate din forma si se transfera pe un gratar pana se raceste complet.

Dupa ce checul se raceste complet, se topeste ciocolata alba pentru glazura impreuna cu uleiul si se glazureaza checul. Pentru ca glazura asta abia a acoperit centrul si partea superioara a checului, marginile le-am uns cu miere de albine si am presarat totul cu un strat de fulgi de cocos.

ele.ro

Comentarii

comentarii