VIDEO Va reamintiti de prajitura copilariei? Islere!

 Islerele sunt niste prajiturele cu nuca si ciocolata, foarte delicate si foarte gustoase, perfecte pentru pus pe masa de sarbatori. Au asa, un gust de copilarie, iarna la bunici…  Nu sunt greu de facut, aluatul nefiind foarte pretentios, iar crema si glazura au retete foarte usoare. Desigur, daca va place le puteti umple si cu gem. Unul acrisor e minunat pentru asta.

Ingrediente:
250 g unt
100 g untura
150 g zahar
159 g nuca rasa (sau macinata)
1 galbenus
450 g faina
un varf de cutit de sare
un varf de cutit de praf de copt
putina faina pentru pudrat masa
pentru crema:
100 g ciocolata menaj (sau amaruie)
100 ml smantana pentru frisca
1 lingura de zahar
1 lingura cacao
 
pentru glazura:
200g ciocolata menaj
optional- putina nuca macinata
pentru decor:
nuci, bombonele colorate
Intr-un bol, punem untul la temperatura camerei, untura, si restul ingredientelor pentru aluat, in afara fainii. Le omogenizam, apoi incepem sa adaugam faina treptat, pana  cand obtinem un aluat pe care il putem framanta. Il dam la frigider pentru aproximativ 15-30 de minute.
Intre timp pregatim crema. Incalzim smantana, in care am pus bucatele de ciocolata, cacao si zaharul si omogenizam pana cand se ingroasa. Focul trebuie sa fie mic, crema nu trebuie sa fiarba. Cand incepe sa se ingroase, o lasam sa se raceasca. (in functie de calitatea ciocolatii si/sau a smantanii e posibil sa mai aveti nevoie de 2-3 lingurite de amidon de porumb pentru ca crema sa se ingroase- asa ca nu va panicati daca nu va iese. se repara cu amidon)
Aluatul scos din frigider, il intindem pe masa de lucru pudrata cu faina, folosind o sucitoare (facalet) pudrata cu faina. Grosimea  foii de aluat trebuie sa fie de aproximativ 3-4 mm. Taiati forme rotunde cu ajutorul unui pahar pudrat cu faina, Puneti prajiturelele in tava pe hartie de copt, la 2-3 cm una de alta. Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute, sau pana cand marginile se rumenesc usor. Nu va faceti griji daca sunt inca moi cand le scoateti din cuptor, pentru ca se vor intari cand se racesc. Pentru a le lua de pe masa sau din tava mai usor. va puteti folosi de o spatula subtire.
Dupa e prajiturelele s-au racit, le umplem cu crema de ciocolata sau, daca va place mai mult, cu gem de caise, de prune, de macese etc.
Topim o 200 g de ciocolata pe baie de aburi. eu am pus in ea si putina nuca rasa, dar nu este obligatoriu. Turnam glazura pe fiecare prajitura. daca ciocolata se intareste prea repede, o puteti reincalzi. Ornati cu nuci sau bombonele cat glazura este calda, ca sa se lipeasca.
Pentru copii recomand o cana cu lapte, langa islere, iar parintii pot gusta Red Square Sloe. Se potriveste perfect.

Citeste si vezi si alte retete ale ,,bucatarului maniac” AICI: http://www.bucatarmaniac.ro/2015/12/islere.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FBiEA+%28bucatar+maniac%29

Aici, aveti si o varianta VIDEO a unei alte retete pentru aceeasi prajitura deosebita

Comentarii

comentarii