Vasluienii, nemulţumiţi de norma UE care te obligă să îţi asomezi vecinul înainte să-l tai

Cele mai recente norme ale Uniunii Europene le dau bătăi de cap gospodarilor din judeţul Vaslui. Aceştia sunt nemulţumiţi că legea îi va obliga să îşi asomeze vecinii înainte să îi sacrifice în cadrul tradiţionalelor încăierări de iarnă de la birtul sătesc.

“Europenii nu au pic de respect faţă de obiceiurile noastre străbune”, declară Sandu T., agricultor din zona Bârladului. “De sute de ani, vecinul se taie de Ignat într-un cadru festiv, când ne îmbătăm cu toţii şi ne luăm la bătaie. Uneori se mai întâmplă să fie inconştient, de la votcă, dar să fim noi obligaţi să îl adormim înainte, asta e o jignire la adresa părinţilor şi bunicilor noştri. Înţeleg să faci asta când îţi tai o rudă sau un prieten, dar un vecin e doar un vecin, nu-i om ca mine şi ca tine.”
Mai mulţi săteni au început deja să adune furci şi topoare pentru declanşarea procedurilor legale de înscriere a tăierii vecinului în patrimoniul imaterial UNESCO. Astfel, ei speră să poată împiedica intrarea în vigoare a normei UE înainte de sosirea Sărbătorilor de iarnă.

citeste mai multe pe http://www.timesnewroman.ro

Comentarii

comentarii