VIDEO Ardei de iulie umpluţi cu carne, cu orez şi serviţi cu sos

Este iulie, este luna in care apar în grădină primii ardei și au un gust deosebit: ceva din dogoarea începutului de vară și finețea sfârșitului de primăvară. Acum, ardei se găsesc tot anul, dar nimic nu se compara cu gustul ardeilor de iulie. O reţetă foarte simplă şi tocmai de aceea foarte gustoasă. Ca să nu fie doar ,,o banală reţetă de ardei umplut” am mai apelat la nişte artificii, mai exact – am pus nişte bucăţi de şuncă ţărănească printre ardei. În rest:

Ardei gras verde – cam 4 de persoana fiindcă am ales din cei mici
Carne de porc – pulpă 1,300 g (atât s-a nimerit)
5 cepe sănătoase și musai noi
o cană de orez – cam 150 g ( nu uitaţi că-şi modifica de 4 ori volumul)
2 ouă
frunze de pătrunjel şi ţelină
sare, piper – eu am pus şi vegeta şi un praf de boia de ardei dulce
Cam 1 kg de roşii pe care le-am tocat și le-am prăjit cu sare şi un pic de ulei

Pentru sos:

1 lingură mare de faină albă
1 lingură bună pasta de roşii
1/2 ceşcuţa ulei
5 căţei de usturoi
vegeta, sare, piper, foi dafin, o linguriţă zahăr

Am tocat ceapă solzi şi jumate am prăjit-o cu ulei şi roşii tocate. Am pus toată ceapă peste carne, am adăugat orezul, condimentele, frunzele tocate de ţelina şi pătrunjel. Ouăle le-am pus la final, am frământat totul bine. Ardeii i-am căpăcit şi i-am umplut bine – până în capăt – cu pastă apoi i-am aşezat în cratiţa în care am pus câteva frunze de ţelina şi foi de dafin. Printre – așa de fiţe – am pus câteva bucăţele de şuncă ţărănească. ( Alea le mănânc numai eu cu sosul ce rămâne de la ardei)

Am pus apă cât să-i acopere, am pus un capac să îi prindă bine aburul şi i-am fiert până s-a înmuiat orezul şi carnea.
Sosul l-am făcut din 5 căţei de usturoi prăjiţi în puţin ulei peste care am pus o lingură bună de pastă de roşii, am prăjit puţin şi am pus peste toate acestea zeama în care au fiert ardeii. O lingură de făină am desfăcut-o în apă să nu aibă cocoloaşe şi am pus-o în sos. Am fiert la foc mic, am pus condimentele, câteva frunze de ţelina, am ,,stins” acreala roşiilor cu o linguriţă de zahăr, am potrivit de gust cu sare şi am turnat sosul peste ardeii din cratiţă. Am mai lăsat vreo 5 minute la foc foarte mic şi am stins focul. Fata cu ardeii – se pot servi cu smântână, se pot servi fără sos, mie îmi plac ……..reci . Asta e! Fiecare cu gustul lui.

Poftă bună şi spor la treabă!

Comentarii

comentarii