VIDEO Avem cu ce, avem ce, dar nu avem cu cine – turismul slab promovat in Clisură

Cazanele Dunării, un muzeu al geologiei Pământului unic în Europa, de care turismul românesc profită prea puţin.
În perioada 26-27 septembrie 2014 Grupul Ecologic de Colaborare Nera, în cooperare cu Asociaţia Turism şi Agrement CAZANELE DUNĂRII din Dubova, au realizat un eveniment de promovare a obiectivelor turistice din Clisura Dunării situate pe teritoriul judeţului Mehedinţi şi Caraş – Severin, în zone aferente comunelor Coronini, Şviniţa şi Dubova.
Pe parcursul celor două zile de întâlnire, reprezentanţii celor două ONG-uri au realizat un seminar în cadrul căruia s-au identificat posibile răspunsuri la nemulţumirile deţinătorilor de locaţii turistice din Clisura Dunării faţă de nivelul redus de promovare prin politici publice a turismului din această zonă. Participanţii la seminar au realizat tururi ale traseelor Ciucaru Mare, Golful Mraconia, cursul Dunării în zona Cazanelor Mari şi malul Dunării, pe DN 57, între localităţile Coronini şi Dubova. Concluzia prezentată în cadrul seminarului a fost că fabulosul patrimoniu natural al zonei, în special elementele de peisaj, constitue elementul principal de atracţie iar valoarea acestui patrimoniu poate fi considerată a fi peste valoarea medie a unor brand-uri turistice consacrate ale României.

[youtube id=” UiZxl1Ce2Mw”]

Clisura Dunării este însă puţin promovată pe bani publici de către autorităţile centrale cu responsabilităţi în promovarea turismului în raport cu celelalte brand-uri iar infrastructura de vizitare a obiectivelor turistice şi drumurile de acces în zonă sunt de slabă calitate. „Umblând prin lume, am văzut uneori în marile aeroporturi sau la sediile marilor agenţii turistice imagini ale Litoralului, Bucovinei şi Deltei Dunării, dar nu am văzut niciunde, nici măcar în aeroportul de la Timişoara, o imagine a Cazanelor Dunării văzută de pe Ciucaru Mare, adică de acolo de unde spectacolul oferit de Cazane pare privit din Cer” a spus în timpul seminarului d-l Marin Cărămizaru, preşedintele Asociaţia Turism şi Agrement CAZANELE DUNĂRII.
Tot cu această ocazie preşedintele GEC Nera, dl. Cornel Popovici Sturza, a spus ca „existenţa Parcului Natural Porţile de Fier nu este o barieră în dezvoltarea turismului din Clisura Dunării. Acesta este un parc natural iar regulamentul activităţilor turistice şi de vizitare este mai flexibil decât în cazul parcurilor naţionale. Trebuie doar respectate principiile şi criteriile de practicare a ecoturismului în zonele de protecţie integrală iar aceasta este treaba administraţiei parcului”.
Cu ocazia evenimentului au fost implicaţi în activităţi de monitorizarea a stării mediului din Clisura Dunării şi voluntari de la cele două ONG-uri.

[youtube id=” 0S6NRseuQ5M”]
GEC Nera

Comentarii

comentarii