VIDEO Bucătărind cu Uica prin Banat, sau „Stomacul deştept ţine mintea sănătoasă“

P1030885Uica Mihai, alias sau de fapt poetul și scriitorul Mihai T.Ioan- alias Uica Mihai, a fost prezent zilele trecute la Reșița unde și-a lansat ultima creație literară și prima de sorginte gastronomică. Asta în pofida faptului că ,,talentul la cratiță” îl chinuie rău de tot iar din mâinile-i deprinse să țină și stilorul, dar și satârul sau ciocanul atunci când a fot nevoie, i-a ieșit ,,Bucătărind cu Uica prin Banat, sau așa cum a prins colegul Victor Nafiru șpilu, „Stomacul deştept ţine mintea sănătoasă“ .
Este vorba despre o întâlnire, mai ales de suflet, unde nu s-au servit nici icre negre, nici somon fume sau fructe cu brânză mucegăită. S-a servit pită unsă cu pastă de jumeri sau de linte roz cu murături asortate și stropite toate cu răchie din aia curată ,,de căpătat” – că doar aia este cea mai bună iar jurnaliștii preznți la Casa de cultură, știu asta foarte bine.
Și fiindcă o lansare de carte este ca un spectacol la care se scrie doar o cronică, consider că la fel este de corect ca momentul să fie descris doar de colegul Victor Nafiru. El a și fost primul care a publicat ,,cronica lansării” încă de vineri noaptea la fel cum Dana Bălănescu a fost prima care a publicat fotografiile de la eveniment. Așa că, respectându-le munca la maxim, InfoCs a preluat în totalitate ce a spus Victor Nafiru despre Uica Mihai. Ce mai spunem noi, este doar atât: ,,să ne trăiești Uico, să îți dea Dumnezeu sănătate și zile multe ca să ne mai povestești despre taica Pătru sau despre Ticuțu și ce mai știi tu din Reșița cea veche și bătrână”. Noi am venit doar cu partea video și vă lăsăm să vă bucurați de ea.
Până nu demult, scria poezii – şi ce mai poezii! -, compunea texte pentru muzică folk şi, la un moment-dat, a cochetat chiar şi cu jurnalistica, înfiinţând în anii ’90 săptămânalul „Fruncea“. De la o vreme, aceasta însemnând câţiva ani, a făcut trecerea de la literatură la gastronomie, care, la urma-urmei, tot artă se numeşte, realizând o emisiune de acest gen la TVR Timişoara.
Acesta este pe scurt traseul parcurs într-o viaţă de om de Mihai T. Ioan, alias Uica Mihai, cel ce a ţinut să-şi lanseze cartea „Bucătărind cu Uica prin Banat“, la Reşiţa, alături de prietenii lui de-o veşnicie. Le-a dat de veste, iar ei l-au aşteptat şi primit cu drag la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, venind în număr mare, nu doar pentru evenimentul în sine, ci şi pentru a se bucura de zacusca, salata de jumări ori de gogonelele şi conopida murată, ca rod al priceperii bucătarului-poet pe care vremurile de astăzi l-au dus, cu casă cu tot, la Buziaş.
Cartea, nici prea groasă, nici prea subţire, este o poveste despre cum „stomacul deştept ţine mintea sănătoasă“. A fost scrisă cu gândul la Taica Pătru, bunicul său care „se simţea în bucătărie ca peştele în apă“, poate unde avea sânge de grecotei şi hoinărise în viaţa lui prin mai toată Europa, dar şi la tatăl său, Ticuţu, cel ce considera cuina drept „o gaură fără fund în care se prăbuşea tot bugetul familiei“.
Între copertele ei întâlnim câteva zeci de reţete, de la „Moare cu carne“, „Găigană ca la Armeniş“, „Pită pohăită cu pecmez“, „Oaie în săc“, până la „Zeamă de grinţaiguri“, „Ciorbă de gogonele“, „Coleşă cu crumpei“, „Scoverzi cu floare de băgrin“, „Găluşte fripte cu crumpei“ şi „Flori de soc pane cu sirop de băgrin“. Mâncare sănătoasă cu care au crescut părinţii, dar mai ales bunii noştri.
Pe de altă parte, „Bucătărind cu Uica prin Banat“ este un pretext al autorului de a se întoarce în universul sublim al copilăriei, acolo unde s-a simţit un prunc fericit, „năcăjât de multe ori, fiindcă m-am născut în vremuri grele şi tulburi“, dar în care i-a avut, ca pe o lumină, pe Taica şi părinţii îngăduitori, care „s-au purtat cu mine, aşa cum te porţi cu oul“.
Singurul regret al trecerii prin această lume este că nu s-a făcut cătană împărătească, cum şi-a dorit Taica, şi a ajuns numai un scriitoraş despre lume şi despre oameni. Şi, am completa noi, şi despre lucrurile minunate ce ies din mâinile lor.


Preluare Vitor Nafiru argument-cs.ro

Comentarii

comentarii