MondenToate Stirile

VIDEO Carnavalul Florilor Din Biserica Albă Din Serbia S-A Încheiat

Carnaval Biserica Alba imag net  (1)Şi a fost şi ultima zi a Carnavalului Florilor, manifestare ce are loc an de an la Biserica Albă, în regiunea Banatul Sârbesc din Republica Serbia. Localnicii şi organizatorii spun că este o sărbătoare ce se desfăşoară de peste 150 de ani la care participă întreaga comunitate şi mai ales, întreaga regiune, dar şi bănăţeni din România.

Întreaga săptămână trecută au avut loc parade ale portului popular, spectacole folclorice, expoziţii, lansări de carte, concursuri. Sâmbătă seara, de la ora 19- ora Serbiei, a fost programată parada celor aproximativ 30 de grupuri participante. La ediţia din anul 2010 a Carnavalului, mult mai bine organizată, au participat peste 70 de grupuri. În 2011 au fost în jur de 35 iar anul trecut, numărul lor s-a apropiat din nou de 50. În 2013, din păcate, numărul a scăzut la vreo 30 iar manifestarea s-a transformat într-un alai al costumelor, majoretelor și portului popular. Au lipsit aproape in totalitate cele mai așteptate momente- ,,bomboanele de pe tort”- adică celebrele care alegorice. În 2014, declinul a continuat, dar acum măcar există o scuză: inundațiile din utima lună. Dacă în celelalte ediții numărul carelor alegorice a fost unul semnificativ, din păcate, în acest an, am putut număra doar câteva, mai exact- doar 3. În rest, organizatorii sârbi au transformat Carnavalul Florilor în serbarea de sfârşit de an a celor de la grădiniţe sau şcoli generale- lucru care se întâmplă și la noi. Cu late cuvinte, mai exact – a fost vorba doar de o plimbare cu un grup de majorete plictisite. Spectatorii nu au mai avut parte nici măcar de parada motocicletelor care deschidea Carnavalul an de an.
În rest- talcioc, fum, grătare, pleșcavița, tarabe cu cinezării, nelipsita șaormă – că doar vor și sârbii în UE, și multe terase cu multă bere.
Mulțumiri pentru imagini d-lui Sturza Popovici.

Comentarii

comentarii