VIDEO Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan- Craciun sarbesc la Resita

Sârbii din Reşita au participat, aseară, la ritualul badnjakului, moment ce marchează debutul sărbătorilor de iarnă la creştinii ortodocşi de rit vechi. La fel ca în fiecare an, în Ajunul Crăciunului, în curtea bisericii a fost aprins badnjakul, un trunchi de stejar, potrivit unei tradiţii străvechi pe care sârbii o păstrează până în zilele noastre.


Mâine este Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. Credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul. Conform tradiţiei, de seară, în ajunul Crăciunului Sârbesc, la biserică va fi adus şi aprins ,,baniakul’’ adică, o buturugă de stejar care simbolizează credinţa în mai mulţi zei vechi cum ar fi zeul soarelui şi cel al focului, dar şi căldura pentru Pruncul Sfânt Iisus.
În aceste zile, creştinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos serodi’’ iar ceilalţi răspund ,,Za istina serodi’’. În fiecare gospodărie se fac bucate alese, dar din nici una nu lipseşte tradiţionala cesniţa- prăjitură din foi de aluat fraged cu multă nucă şi în care se ascunde o monedă. Cel ce va găsi bănuţul, se spune că va fi fericit tot anul.

Provenit din credinţa slavă precreştină, ritualul arderii trunchiului de stejar a fost preluat şi păstrat de Biserica Ortodoxă Sârbă, ca semn al purificării de păcate şi al înnoirii pe plan spiritual.

Baniakul- buturuga de stejar, obligatoriu se taie din pădure înainte de răsăritul soarelui în ziua de ajun şi este adus la biserică de un bărbat- cel mai bătrân din comunitate, loc în care preotul îl sfinţeşte. Seara, lemnul este aprins iar credincioşii prezenţi aşteaptă naşterea lui Iisus cântând şi cu păhărele de ţuică fiartă în mână după care fiecare duce acasă o mână de fân şi o crenguţă de stejar sfinţită pe care o pune la icoană.

Sârbii mănâncă în ajun de crăciun numai mâncare de post. Masa este servită pe jos pe sacul în care a fost adus fânul ce a fost împrăştiat prin casă.

Preotul sârb al Reşiţei, Vasa Lupulovici, spune despre Crăciun şi câteva tradiţii. Astfel, cea mai bătrână femeie din casă trebuie să imite mişcările unei cloşti iar ceilalţi membrii ai familiei imită sunetele şi mişcările pe care le fac puii de găină. Aceasta are ca scop alungarea hoţilor. Pentru sănătate, în colţul casei se pun nuci.

După slujba oficiată în biserică, fiecare dintre cei prezenţi a primit câte un mănunchi de crenguţe de stejar. Acesta va fi păstrat în casa până anul viitor, când va fi adus la biserică, pentru a fi ars.

Potrivit ultimului recensământ, în Caraş-Severin trăiesc aproximativ 8.000 de ortodocşi de rit vechi, majoritatea sârbi şi ucraineni.

Comentarii

comentarii