VIDEO Credincioşii catolici au intrat în perioada Adventului – Povestea coroniței de Advent

Anul acesta prima duminică de Advent va fi 1 decembrie. Adventul este o perioadă premergătoare Crăciunului şi corespunzătoare Postului Crăciunului.

Caracteristică pentru lăcaşele de cult şi casele creştinilor catolici, este coroniţa de advent. Acesta este de fapt un ornament tradiţional pregătit din ramuri de brad, conuri şi- cel mai important amânunt, patru lumânări de culoare violet. Acestea se aprind în fiecare duminică ce precede Crăciunul pe rând, una câte una. ,,Aprinderea lumânărilor, simbolizează creşterea luminii care ajunge la împlinire în Noaptea Sfântului Crăciun, atunci, când adevărata Lumină, Isus Cristos, se naşte pentru mântuirea lumii „ spune părintele paroh Simon Ciubotariu de la biserica catolică din cartierul Govândari.
Creştinii catolici sunt chemaţi şi în acest fel la veghe, reculegere şi rugăciune.
Cei mici primesc în dar ,,Calendarul de advent”. Acesta este o cutie în forma unei căsuţe pe care sunt marcate toate zilele lunii decembrie. În spatele fiecărei zile, într-un mic buzunar, se ascunde o bomboană, o ciocolăţică sau o bucăţică de turtă dulce.
,,Tradiţia spune că cei mici trebuie să spună o scurtă rugăciune şi dacă au fost cuminţi, primesc dulcele ce se ascunde acolo. În acest fel, ei învaţă cum să calculeze sosirea Crăciunului şi mai ales, despre însemnătatea acestei sărbători” spune Ilse Niess din Reşiţa.
În cele patru săptămâni de post care anticipează Naşterea Domnului, sunt săptămâni în care creştinii vor încerca să facă mai mult bine, să ceară iertare dacă au greşit cuiva şi să îndrepte toate lucrurile rele săvârşite.
Pe lângă ornamentele cu care se decorează casa şi reţetele noi de prăjituri cu scorţisoară şi turte dulci preparate pentru întâmpinarea Moșului. Conform tradiţiei, atât cei mici cât şi cei mari confecţionează calendare de Advent.

Iată ce spune și una dintre cititoarele noastre, Lia Hohn, ce trăește de ani mulți, chiar foarte mulți, în Ingolstadt: ,,Cum este atmosfera în cele câteva săptămâni de dinaintea Crăciunului, aici in GERMANIA.

Această perioadă, Adventul – adică cele patru săptămâni care precedă Crăciunul – este poate cea mai frumoasă din tot anul.

Cuvântul Andent vine din latină şi înseamnă venire, întâmpinare, şi este vremea în care aşteptăm, şi ne bucurăm, de naşterea lui Iisus. Iniţial, au fost 6 săptămâni de post, precum în ritul ortodox. Forma actuală de sărbătorire a Adventului, cu cele 4 săptămâni, datează, în lumea Occidentală, din secolul 7. Obligativitatea postului a fost ridicată de biserică la începutul secolului XX.

Mie îmi place atmosfera din oraş, chiar dacă aspectul comercial este din ce în ce mai pregnant, îmi place agitaţia veselă din preajma Crăciunului. Se decorează ferestrele şi grădinile, la radio se dau cântece de Crăciun, lumea este preocupată de cadouri, din toate casele, dar şi din toate brutăriile şi cofetăriile, se simt miresmele îmbietoare ale fursecurilor de Crăciun. Într-un cuvânt, oraşul se colorează mai intens şi zumzăie ca un stup de albine !

Obiceiul expunerii, ca un fel de candelabru, sau ca un decor, pe masa de sufragerie, a aşa-numitelor coroane de Advent, nu e foarte vechi. Teologul german Johann Hinrich Wichtern, un protestant, a fost acela care, în anul 1839, a montat, în Hamburg, într-un azil pentru săraci, orfani şi bătrâni, un candelabru cu 23 de lumânări, 19 roşii, pentru zilele săptămânii, şi 4 albe, pentru duminici, încât copiii puteau urmări, cu mai mare uşurinţă, trecerea zilelor până la Crăciun. Cu timpul, obiceiul, în forma lui actuală –coroana cu 4 lumânări – , s-a răspândit şi în lumea catolică.

Tot acum li se dăruiesc celor dragi, dar mai ales copiilor, calendare de Advent, cu 24 de gemuleţe. În spatele fiecărui gemuleţ se ascunde o mică surpriză, de cele mai multe ori, dulce… Această deprindere este puternic susţinută de comerţ, pentru că aduce un profit…consistent.”

Iată ce ne spune un alt cititor, din Austria de aceasă dată:

Locuiesc de ceva timp în Austria şi văzând pe InfoCS ştirea despre sărbătoarea catolicilor legată de coroniţa de Advent şi cu cele 4 lumânări, am întrebat pe ,,otata” al meu cum stau lucrurile în această privință. Iată ce am aflat ,,direct de la sursă” fiindcă otata le știe pe toate fiindcă are ani mulți în spate.  Nu are foarte mare importanţă culoarea lumânărilor, ci doar să se aprindă în fiecare duminică până de crăciun -4 în total.  Iar despre calendarele de Advent, pot să vă spun că am văzut prin magazinele de aici fel şi fel de calendare de advent. Poată o să zâmbiți, dar lucrurile sunt cât se poate de serioase și reale. Am văzut calendar de advent pentru vinuri ( pentru fiecare zi, până în 24 decembrie, câte un soi de vin), calendar de advent pentru parfumuri (în fiecare zi până în 24 decembrie câte un tip de parfum). Până şi calendar de advent pentru câini am văzut; în fiecare zi până în 24 decembrie, se poate alege alt tip de mâncare. Mai vreau să vă spun că cel mai mult mi-au plăcut calendarele de advent de la fel şi fel de ziare unde poţi să câştigi fel şi fel de premii în fiecare zi, prin tragere la sorţi.

Chiar dacă sunt român și ortodox, vreau să va spun că și au mi-am făcut un asemenea aranjament, o coroniță de advent și voi aprinde în fiecare duminică câte o lumânare. Este un obicei frumos, se simte sărbătoarea că vine și rău nu are cum să facă nimănui. În încheiere, vreau să spun La mulți ani români, la mulți ani, România, de aici din Austria. Cristian Roșca din Reșița vă dorește tot binele din lume.

Iată și programul special al Forumului german din Reșița remis nouă de către inimosul Erwin Tigla:

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa și partenerii lor vă invită la

 

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DE ADVENT 2013

 

1 decembrie, ora 14,00, Casa comunitară„Sf. Ana“, Tirol:

 

Sfântă Liturghie cu prilejul primei duminici de advent.

Înfrumusețarea muzicală: corul romano-catolic „Harmonia Sacra“ al Parohiei „Maria Zăpezii“ din Reșița, dirijor: Prof. George Colța;

Sărbătoarea de advent a Clubului Femina al etniei germane din Reşiţa, cu participarea formației muzicale „Banater Bergland”;

3 decembrie, ora 15,30, sediul Forumului German Reşiţa:

4 decembrie, ora 15,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:

9 decembrie, ora 16,00, Marginea:

 

Program video de advent în limba germană;

 

În vizită la Spitalul de Boli Cronice Reşiţa (Azilul de Bătrâni Reşiţa), cu cadouri şi cu program cultural prezentat de formația muzicală „Banater Bergland”

și de formația de dansuri populare germane „Enzian“ din Reșița;

11 decembrie, ora 15,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:

12 decembrie, ora 16,00, sediul Forumului German, Reşiţa:

17 decembrie, ora 16,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:

Program video de advent în limba germană;

Sărbătoarea de advent a deportaților din Reşiţa în fosta Uniune Sovietică, cu participarea formației muzicale „Banater Bergland”;

Program de advent al corului „Harmonia Sacra“ al Bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii“,

al Formaţiei muzicale „Banater Bergland“ şi al corului „Franz Stürmer“, toate trei din Reşiţa;

18 decembrie, ora 16,30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, Reşiţa:

Program special de Ziua Minorităților Naționale, cu formaţia „Banater Bergland”;

Vernisajul expoziției de fotografii „150 de ani Semmeringul Bănățean (15.12.1863 – 15.12.2013)”, cu fotografii realizate de prof. Francisc Finta

Comentarii

comentarii