VIDEO Creier pane cu garnitura din bureti de fag

Un fel de mâncare, un preparat mai degrabă, pe care unii îl consideră sofisticat, alții mai elevat, iar unii, prea complicat. NU este. Dimpotrivă, este un preparat deosebit de gustos, aspectuos și mai ales, de efect la orice masă. Se poate servi ca aperitiv, la felul doi sau se poate pune la pachet într-o mică excursie.

La Mona Lisa găsiți creier congelat la kilogram. Cumpărați cât aveți nevoie – cam 150 g la o porție, îl lăsați să se decongeleze încet, în frigider, după care îl spălați în apă rece de eventualele așchii de os.

Punem să fiarbă apă cu sare și cu oțet, și îl opărim până își schimbă culoare și devine solid. Îl scoatem într-un vas cu apă rece cu paleta de spumă. Se curăță de pielițe atât cât se poate, se lasă să se scurgă. Se sărează puțin. Se dă prin făină, prin ou bătut cu sare și piper și se pune la prăjit în ulei la foc potrivit. Bucățile mai mici se dau și ele prin făină, se pun în oul bătut, apoi se pun la prăjit cu lingura sub formă de găluște. Oul va uni bucățelele de creier între ele și rezultatul va fi super.

Se răsucește de câteva ori ușor pe ambele părți până devine auriu, se scoate pe șervețel să absoarbă excesul de ulei. Eu am făcut la garnitură o tocăniță din ceapă cu bureți de fag. Am primit 2 kg de la Cornel Podeanu de pe Semenic. Străjerul muntelui este acolo și a pornit ,,fabrica lui de vin fiert”. Se știe că la Cornel găsești cel mai aromat vin fiert de pe Semenic. La fel de bine merge cu cartofi prăjiți, piure sau cu garnitură din pilaf de orez și murături.


Toată rețeta durează maxim o oră. Rezultatul este super. Spor la treabă!

Comentarii

comentarii