VIDEO Cum posteau banatenii ,,ai batrani” Postul în secolul XVIII

Creștinii ortodocşi au intrat luni în postul Paştelui. Astăzi cei care postesc au la dispoziție o largă paletă de produse: de la cele tradiționale la produse din soia sau combinații de fructe, legume şi semințe exotice. Însă țăranul bănățean de acum 200 de ani reușea să treacă această perioadă doar cu produsele din ogradă.

,,Luni a început cel mai lung şi aspru post de peste an. În această perioadă creștinii au o serie de restricții, mai ales când vine vorba de mâncare. În urmă cu aproape 250 de ani călători din Imperiul Habsburgic sau învățați au consemnat în jurnale sau în alte tipuri de lucrări în ce consta masa țăranului bănățean în timpul postului” ne-a spus Anisoara Beta din satul Goruia din Caras Severin.

Cele mai des întâlnite mâncăruri în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea aveau la bază fasolea sau varza.

„Revizorul imperial J.J. Ehler în lucrarea intitulată <>, adică 1774, spunea despre alimentația bănățenilor următoarele: <<țăranul bănățean obișnuiește să mănânce, mai ales, carne de miel şi oaie, o bucată de slănină afumată şi uneori lapte. În vreme de post se fierbeau mai ales fasole ori căpățâni întregi de verze crețe. Cea mai răspândită mâncare este, însă o fiertură de porumb cu ulei de in, numită mămăligă >>. De asemenea un alt autor, Johann Caspar Stober în lucrarea <> , 1772-1781, se apropie de ceea ce spunea Ehrler spunând: <

Comentarii

comentarii