CulturalTurism

VIDEO Din cenusa si scrum, s-a nascut ,,Spiritul Garana” The Show Must Go On!

Gărâna merge mai departe. Acesta este mesajul pe care iniţiatorii fenomenului cultural Gărâna îl transmit în urma incendiului devastator care, în urmă cu câteva săptămâni, a pus la pământ La Scenă, locul devenit celebru în întreaga lume datorită festivalului Internaţional de Jazz organizat, în fiecare vară, la poalele Muntelui Semenic.
18 octombrie, ziua în care ,,La Scenă” a ars din temelii, este un nou început, nu un sfârşit, pentru cei doi oameni – Lora şi Rudy Körtvelyessy care, în urmă cu 12 ani, începeau aventura jazz-ului în Poiana Lupului. Festivalul de Jazz avea la acel moment, o tradiţie de câţiva ani buni la Garâna însă, în 2004, a fost aleasă locaţia care este cunoscută azi în întreaga lume.

A fost mult de lucru fiindcă acolo era doar o ..mlaștină. Rudy Körtvelyessy cumpărase terenul fiindcă aflase că un om de afaceri pusese ochii pe el pentru a construi acolo o fermă de porci. Ca să salveze locul, a preferat să bage banii într-o mlaștină. Apoi, încet, încet, locul s-a dezvoltat, a fost extins şi modernizat, s-au făcut 6 asanări, s-a construit prima scenă ,,fixă și solidă” fiindcă primele au fost mobile și s-au rupt, s-au construit pe rând camere pentru scule, pentru artiști, băi, toalete, tot câte o cameră sau două şi, o dată cu el, au crescut şi evenimentele organizate aici: s-a pornit cu jazz, apoi cu folk, cu blues, cu orientare în teren, cu tabăra de jurnalism şi multe, multe altele.

la Garâna au venit nume mari, nume ,,mondiale” ale jazz-ului. Au fost seri în care s-au vândut și câte 15.000 de bilete. Da, 15.000 de oameni au venit la Gărâna, s-au simțit minunat, au tot venit și în alți ani, au povestit și altora, au sosit spectatori – turiști de pe tot globul și acum, Gărâna, este un fenomen pentru tot ce s-a creat acolo.

Ei, pentru toate acestea, pentru visul Lorei și al lui Rudy, pentru visul miilor de iubitori ai…Gărânei, fenomenul merită, trebuie să meargă mai departe. Ultimul care a urcat pe scena Gărânei a fost Covaci de la Phoenix, ultimul cântec care s-a revărsat de acolo a fost ,,Cântecul păsării Phoenix” cântec ce spune că:

Iată, vine din nou,
Cel hrănit cu numai rouă
De la Livan,
Într-acest an,
Al nouălea.
Preajma blând,
Înmiresmând,
Rugu-i fumegând.

Născut din ou
Şi hrănit cu numai rouă,
În roşu nimb, într-acest timp,
Rodnic foc şi nou izvod,
Arderea-i de tot.

Fie să renască numai cel ce har
Are de-a renaşte curăţit prin jar,
Din cenușa proprie şi din propriul scrum,
Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.

Lora şi Rudy muncesc şi fac tot ce este omeneşte posibil pentru a mișca lucrurile. Au chemat arhitecți, mai corect spus – au venit de bunăvoie oameni care vor să-i ajute. Se va munci din greu, este mult de lucru, va fi nevoie de o sumă mare de bani pe care cei doi nu-i au, dar cu ce au ei, cu sprijinul tuturor celor care, în fiecare vară, au participat și vor să mai participe la evenimentele de ,,La Scena” lucrurile se vor mișca. Marius Giura a anunțat deja că ,,Festivalul de Jazz Gărâna” merge mai departe. Deja a contactat artiști, a fost contactat de artiști și cu toții, cei ce vor ca Gărâna să renască, povestea merge mai departe.

Mulți oameni și-au exprimat intenția de a ajuta prin donații, așa că, Lora va deschide un cont bancar pe care îl vom face public și noi în cursul zilei de marți.

Acum la Gărâna sunt ruine, fiare arse, miroş de fum, cenușă și scrum, dar peste toate acestea plutește speranța că în 2017, în Poiana Lupului, vor răsuna acordurile de jazz, apoi de folk, apoi de rock, apoi de blues și….peste toate, emoția și sentimentul lucrului reușit.

Comentarii

comentarii