VIDEO Dublă lansare de carte la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița

Dublă lansare de carte la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița – o monografie și un volum de versuri au văzut lumina tiparului. Academicianul Ion Otiman Păun este autorul unui volum care evidențiază frumusețile geografice și culturale ale Văi Almăjului, o monografie a acestui colț de rai al județului care prin bogăția peisagistică poate aduce o revigorare a zonei prin dezvoltarea turismului rural. În același timp, a fost lansat și un volum de versuri ale unui poet almăjan, poezii care nu au avut șansa până acum să vadă lumina tiparului – ”Scrieri” – David O. Blidariu.

”Almăjul de ieri, de azi și de mâine” este o carte în care sunt expuse aspecte privind istoria, geografia, economia, cultura, civilizația unei zone de o frumusețe aparte. Un alt aspect pe care academicianul a vrut să-l pună în valoare prin acest volum este și cel legat de posibilitățile de dezvoltare în viitor ale Văi Almăjului, aspect care se pare ar fi scopul primordial al acestei cărți.

”Almăjul este o zonă relativ închisă din punct de vedere geogragfic, dar și din punct de vedere informațional, este o zonă destul de bine conservată din multe puncte de vedere, dar și o zonă economic și demografic, și din alte puncte de vedere, rămasă mult în urmă, ori, credem noi, că e nevoie de a se introduce un suflu nou cu privire la evoluția, mai cu seamă care vizează agro-turismul sau turismul rural, pentru că sunt puține zone în România, și nu numai, care au o ofertă peisagistică excepțională, dar care din păcate nu este pus în valoare”, a spus academicianul Ion Otiman Păun.

Prin evidențierea frumuseților Văi Almăjului cei care au colaborat la realizarea acestui volum și-au propus să sensibilizeze autoritățile locale,județene și naționale pentru a sprijini dezvoltarea turismului în zonă.

Al doilea volum este o recuperare a operei unui poet bănățean almăjan, profesorul David Blidariu, un prim volum de versuri ce au fost scrise de acesta în perioada anilor 1925-1945 și care nu a fost publicat până acum.

La dubla lansare au fost prezenți, pe lângă oameni de cultură ai județului, profesori universitari și cei din conducerea instituției gazdă, ai Prefecturii și ai Consiliului Județean.

Comentarii

comentarii