VIDEO Eforturi susținute pentru căutarea dronei de 30.000 de euro de la Caransebeș

În urmă cu o săptămână, seara zilei joi, 5 martie, la 112, a sosit apelul disperat al bărbat ce anunța că soția sa în vârstă de 59 de ani, a lăsat în casă un bilet de adio prin care anunța că are intenția să se sinucidă. Polițiștii au pornit în căutare și în sprijinul lor, au intervenit și polițiștii locali și pompierii militari.

Apelul a fost făcut seara, după ce afară se întunecase și din acest motiv, căutările se desfășurau cu greutate. În aceste condiții, primarul Marcel Vela a dispus ca pentru salvarea vieții femeii, să fie folosită una dintre cele trei drone special achiziționate printr-un program european transfrontalier, tocmai pentru a salva vieți omenești. Drona este dotată cu o cameră ultra-fină de termoviziune, pentru localizarea surselor de căldură și filmarea pe timp de noapte.

Drona a fost pilotată de către unul dintre cei trei oameni calificați în manevrarea ei, dar la un moment dat, fie dintr-o eroare de pilotaj, fie dintr-o defecțiune, după cum susțin cei care au teleghidat-o, ea s-a prăbușit în apele râului Timiș. Cei în cauză nu exclud varianta ca una dintre elicele dronei, să fie atins crengile unui copac.

Au urmat câteva zile de căutări cu forțe proprii, dar toate au fost zadarnice. În aceste condiții și conform protocolului prevăzut în contractul de achiziție, s-a luat decizia ca la Caransebeș să fie adusă o echipă de scafandri pentru a căuta drona în apele râului Timiș. Conducerea primăriei a luat legătura cu firma din Danemarca unde este înregistrată drona și care a oferit ultimele datele și coordonatele ultimului loc în care drona a fost localizată înaintea prăbușirii.

[youtube id=”4WmvaCkUAuc”]

La Caransebeș a sosit echipa de scafandri conduși de către Alexandru Gorga din cadrul Asociatiei Naționale Române a Scandrilor Profesioniști și sportivi – Divizia Salvare Subacvatica Constanta, care au început căutările. Dacă la prima vedere părea ceva destul de ușor, în momentul acțiunii, lucrurile s-au dovedit a fi foarte greu de făcut. Timișul este un râu de munte cu un debit mare și mai ales, cu o albie plină de surprize: într-un loc, apa poate să măsoare doar un metru ca mai apoi, la doar doi pași, adâncimea acesteia să treacă de 2, 3 și chiar 4 metri.

Autoritățile locale au luat legătura cu cei din conducerea Apelor Române și astfel s-a reușit ca pentru câteva ore, să fie oprită uzinarea și deversarea în Timiș a răului Sebeș. În aceste condiții, s-a reușit diminuarea debitului la aproximativ 28 metri cubi de apă pe secundă. În mod normal, apa are un debit de 3 ori mai mare.

Cetățenii din Caransebeș sunt conștinenți de utilitatea dronelor, mai ales că orașul este așezat la nici o oră de mers de Munții Țarcu sau Muntele Mic – zonă cuprinsă în viitorul domeniu schiabil din Banat. Cât despre întâmplarea cu drona, oamenii spun că nu a fost decât un simpli incident de muncă și atât.

Valoarea celor trei drone este de aproximativ 90.000 de euro – în acest preț sunt cuprinse soft-urile, programele, mijloacele de transport și consolele de dirijare. Drona pierdută valora în jur de 30.000 de euro și era dotată cu o cameră de termoviziune al cărui preț este de aproximativ 15.000 de euro.

Comentarii

comentarii