Cultural

VIDEO Fasang la Resita – Etnia germană din Banat, îşi păstrează tradiţiile de sute de ani

Tradiţionalele manifestări de Făşang, organizate în fiecare an de comunităţile germanilor din Banat, au început cu „Sărbătoarea tăiţeilor”. Prima manifestare a fost dedicată tinerilor, şi a avut loc la sediul Forumului Democratic German din strada Oituzului, nr. 6. Balurile şi spectacolele au continuat în mai multe localităţi din Caraş-Severin până când se va intra în Postul Mare. Aseară, la un local din Reșița, a avut loc balul mascat de Fașang. Peste 400 de oamni – bănățeni de toate națiile – s-au distrat pe cinste până târziu în noapte.

,,Serbările de Făşang ale bănăţenilor creştini de rit apusean sunt corespondentul celebrelor Festivaluri din America de Sud sau de la Veneția , dintre care cel mai cunoscut este Carnavalul de la Rio. De miercuri, credincioşii catolici vor intrat în Postul mare, sau al Paştelui, cum i se mai spune. Acest eveniment este precedat în Banatul Montan de o serie de petreceri ce au ca menire pregătirea pentru perioada lungă de post” spune Cristian Ghioncel, vicepreședinte al Forumului German din Caraș Severin.


După parada măștilor, a urmat petrecerea până târziu în noapte. Petrecerea este foarte simplă și ieftină, oamenii aduc de acasă mâncarea, prăjiturile și băutura, se pune totul la un loc și petrecerea poate să înceapă. Odată cu această ultimă acţiune, catolicii intră de de miercuri în Postul mare – zi marcată în calendar ca fiind Miercurea cenuşii. De atunci şi până la Paşti, încetează ori şi ce petrecere colectivă.

De fapt, purtatul măștilor și dansul, are ca semnificaţie alungarea spiritelor rele din comunitate, îngroparea iernii şi deschiderea porţilor spre primăvară cu căldura rezultată din arderea păpuşii plină de păcatele oamenilor. La petrecerea de aseară, alături de etnicii germani și membrii Forumului German, au fost prezenți români, unguri, sârbi și cine știe ce alte nații fiindcă vorbim de peste 400 de oameni. De fapt, acolo s-au strâns prietenii și vecinii, s-au strâns bănățenii să petreacă – fiindcă așa se face în Banat.

Comentarii

comentarii