VIDEO Festivalul internațional de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA”

tata oamncea festivalFenomenul poeziei dialectale, căci în Banat putem afirma că este un fenomen, are o vechime atestată de peste 120 de ani! Suntem singura zonă folclorică a României care a dezvoltat o cultură populară ,și scrisă nu numai vorbită, la un nivel atât de amplu, dovadă fiind numeroșii poeți dialectali, volumele de poezie în grai bănățean, cenaclurile din întreg Banatul istoric, iar mai recent și festivalurile de gen.
Festivalul internațional de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA” este cel mai cunoscut, cel mai longeviv și cel mai complex festival de acest gen din România, ajuns anul acesta la ediția a XXXVII-a!
De-a lungul existenței sale pe scena Casei Orășenești de Cultură din Bocșa au urcat creatori de poezie dialectală consacrați sau începători, țărani sau intelectuali, care au demonstrat că aici în Banat, dulceața graiului nu poate fi egalată și gustată decât…prin recitare, îmbinând astfel creația cu interpretarea!
Organizatorii acestei prestigioase manifestări – Primăria orașului Bocșa, Consiliul local și Casa Orășenească de Cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului județean pentru Conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, a Direcției județene pentru cultură Caraș-Severin, alături de instituțiile de cultură din oraș și județ, dar și de sponsori – și-au propus omagierea celor 40 de ani de la dispariția lui PETRU E. OANCEA, cunoscut sub numele de TATA OANCEA, printr-o serie de acțiuni menite să promoveze graiul bănățean, dar și scrisul (având în vedere că anul acesta se împlinesc 84 de ani de la apariția revistei „VASIOVA”) , care vor debuta în data de 07.11.2013, orele 10,00 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură, prin deschiderea festivă, urmată de concursul de interpretare SECȚIUNEA COPII. La finalul concursului va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul BOCȘANA, dar și de copii din instituțiile de învățământ din oraș și premierea concurenților.
În data de 09.11.2013, orele 10,00 în sala de ședințe a primăriei orașului Bocșa va avea loc prezentarea volumului „ANOTIMPURI”, autor TATA OANCEA, ediția a II-a, îngrijită de prof.univ. Marcu Mihail Deleanu, urmată de o dezbatere pe tema poeziei dialectale „ PREZENT și VIITOR, CONSERVARE și PROMOVARE”. De la orele 17,00 va debuta concursul de interpretare la SECȚIUNEA ADULȚI, urmat de un spectacol folcloric cu muzică populară, dansuri populare și momente umoristice susținute de umoriști din România, dar și din Banatul Istoric și premiere concurenților de la cele două secțiuni: CREAȚIE și INTERPRETARE. Manifestarea se va desfășura în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură.
Vă așteptăm cu drag la această sărbătoare a graiului bănățean, dar și a scrisului, să ne putem bucura împreună de tot ce are mai frumos Banatul!


Comentarii

comentarii