ActualitateMondenToate Stirile

VIDEO FOTO Cascada fermecată a Bigărului din Munții Aninei- Prinţesa Gheţurilor şi-a făcut palat la Paralela 45

Bigar 2013 (28)Paralela 45 este locul unde cu ajutorul frigului şi din lacrimile munţilor, s-a înălţat Palatul de Cleştar, chiar pe Defileul Minişului în Valea Almăjului lângă Cascada de poveste a Bigărului.

Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică şi tot de aici porneşte minunatul palat de cleştar al „Prinţesei gheţurilor”. Perdele imense de ţurţuri de gheaţă au transformat stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar.
Pe versanţii din jurul drumului naţional 57 care trece prin Cheile Minișului și leagă Bozoviciul de Anina și Reșița, scurgerea apelor a fost oprită şi încleştată de frigul şi gerul din ultima perioadă. Pe zeci de metri, scurgerile de apă şi Cascada Bigăr s-a transformat în perdele de gheaţă. Alte câteva zeci de alte cascade mai mici înşirate de-a lungul drumului naţional 57 care leagă nordul sudul Banatului, dau splendoare unui peisaj care rar îţi este dat să-l vezi.
Din păcate, în forfota şi freamătul Mileniului III, arareori cineva se mai opreşte să admire aceste minunăţii ale naturii, confirmând oarecum ideea că numai „sufletele curate” pot vedea aceste minuni care, de altfel, ne întâmpină la tot pasul. Şi nu costă nimic. Ba dimpotrivă, turistul anonim ce a oprit o clipă la Paralele 45 îşi poate face o provizie de apă din izbucul Bigăr- apă despre care se spune că este de o puritate rar întâlnită.
Autoritățile și nici un investitor nu sunt interesați de această perlă dintre munți. Și nici nu prea pot să o facă fiindcă întreaga zonă este rezervație și face parte din Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița. legea parcurilor, în afara activității de turism, nu permite nici o altă activitate- mai ales economică, în perimetru. Ce se mai vede acum în apropierea cascadei, sunt rămășițele unui vechi han construit acolo de fostul OJT comunist, dar eficient, prin anul 1980. Aici a funcționat un popas și un punctul turistic până prin anul 1993 când a fost abandonat odată cu privatizarea OJT-ului iar acum s-a ales praful de el.
Dacă românii nu au ochi pentru frumusețile ce îi înconjoară, mult mai atenți sunt străinii. Intr-un top al celor mai frumoase cascade din lume, cascada Bigar din judetul Caras Severin este pe primul loc.
„Este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, unica in mod in care apa se imprastie si cade pe un damb plin de muschi verde. Cascada este situata exact la Paralela 45, iarasi un fapt unic”, scrie The World Geography.
Cascada Bigar se afla in Muntii Aninei, pe Valea Minisului. Practic este locul in care izbucul Bigar se varsa in raul Minis.
Izbucul Bigar este un izvor puternic, alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei. Dupa circa 200m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros. Un fel de clopot imens format din calcare și săruri minerale și pe care mușchiul s-a prins și a crescut în strat gros.
Bigărul este pe aceeași listă unde în topul celor mai frumoase cascade din lume mai figureaza cascada Flacara Eterna – SUA, aflata in statul New York, in Chestnut Ridge Park. Are o inaltime de 9 metri, iar in spatele caderii de apa se afla o mica grota, de 1,5 metri, in care palpaie in continuu o flacara de 10-20 cm, intretinuta de gazul din subteran. Cascada Asik-Asik, Filipine, este situata localitatea Alamada, are o inaltime de 60 de metri si o latime de 140 de metri. Unicitatea este data de faptul ca apa sa este potabila. Cascada Labasin din Filipine, situata in statiunea Villa Escudero este unica pentru faptul ca la poalele sale este construit un restaurant, unde clientii se relaxeaza stand cu picioarele in apa ce curge printre ei.
Dar haideţi să lăsăm imaginile să vorbească fiindcă cuvintele sunt prea puţine şi nu pot reda adevărata frumuseţe a locurilor.

Comentarii

comentarii

6 comentarii la „VIDEO FOTO Cascada fermecată a Bigărului din Munții Aninei- Prinţesa Gheţurilor şi-a făcut palat la Paralela 45

  • Pai, daca Vali a filmat si a fotografiat cascada, cum poti sa minti ca un ordinar.

  • Serios acum, sper să nu-şi pună în gand vreun străin să vină special ca să vadă această aşa-zisă cea mai frumoasă cascadă din lume pentru că va trăi o dezamăgire cruntă…În plus, dacă vă uitaţi pe o hartă veţi observa că ea nu se află poziţionată EXACT pe paralela de 45, la fel cum acel indicator nu se află poziţionat EXACT pe paralela de 45…

  • Cascada nu mai exista. Am fost anul acesta, in august. Malul s-a surpat… Am condus mai bine de 25 de km de la drumul principal doar ca sa aflu de la localnici ca `nu mai am ce sa vad`

  • extraordinar de frumos bravo vali,,,,,,,,,mai putin interviu cu directorul,,,,,,,fals,,,stie el de ce,,,,,,,,,

Comentariile sunt închise.